Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Ett vanligt multivitamin ger dig inte tillräckligt med vitamin D
  Vissa preparat innehåller så lite vitamin D att det inte ens är meningsfullt att ta dem. Detta förklarar universitetslärare, forskare och läkare Mats Humble vid Örebro universitet i ett inslag i TV4-programmet "Malou efter tio".

  "Allt tyder på att våra förfäder som levde som jägare och samlare i Afrika, hade ungefär dubbelt så mycket D-vitamin i blodet som dagens människor här i Västeuropa", säger svenska D-vitaminforskaren Mats Humble från Örebro universitet i TV-inslaget. Många människor i vår del av världen tar av samma anledning D-vitamin, särskilt på vintern när solen står lågt på himlen för att vi själva ska kunna bilda vitamin i huden.
   

  Multivitaminer innehåller för lite D-vitamin

  Men om vi vill uppnå den önskade effekten spelar det ingen roll vilken dos vi använder.
  "Mängden vitamin D, som finns i en vanlig multivitamintablett, kan skydda mot svår brist. Men om vi vill upprätthålla nivån av D-vitamin som naturligt kan uppnås under sommarhalvåret krävs det en högre dos”, förklarar Mats Humble.

  Kräver minst 50 mikrogram

  Han betonade att ingen av de D-preparaten som säljs på den svenska marknaden är farliga. "Vissa har dock så lågt innehåll av D-vitamin att det är meningslöst att ta dem." Han rekommenderade en dos på minst 50 mikrogram som beräknas täcka behovet under vinterhalvåret. I TV-inslaget nämndes också att många veganer har problem att få i sig tillräckligt med vitamin D eftersom det främst finns i animaliska produkter.
   

  Preparatet behöver kunna tas upp av kroppen

  Mats Humble nämnde enbart själva doseringen i inslaget. Men ett annat ämne, som är minst lika viktigt – är nämligen hur bra ett D-vitaminpreparat tas upp av kroppen.

  De små gelatinkapslarna från Pharma Nord, D-Pearls innehåller vitamin D3 upplöst i kallpressad olivolja har i olika studier visat på god upptagning i blodet. Detta har man bland annat sett i en studie gjord av forskare från Oslo Universitet vilka tittade på en grupp idrottares innehåll av vitamin D i blod och muskelfunktion. I en annan studie gjord på en grupp ungdomar upptäckte forskare att D-Pearls hade god upptagningsförmåga kopplat till socialt beteende och mentala prestationer.
   

  Hela organismen kräver vitamin D

  I kroppen finns det så kallade receptorer för D-vitamin i alla olika vävnader: tänder, ben, muskler, hjärna etc. Vi behöver även vitaminet för att bland annat behålla en normal benstomme och tänder, ett normalt immunsystem, normal muskelfunktion och ett antal andra biologiska funktioner.  D-Pearl finns i olika styrkor. Läs mer om D-Pearls här:

     20 µg   
     38 µg   
     80 µg