Sök efter

    Sökresultat

    Avsluta


    Högdoserad D-vitamin i små, lättsvalda kapslar

    Kategori: Kosttillskott
     
    • Med kallpressad olivolja för god biotillgänglighet då vitamin D är fettlösligt
    • För normal benstomme, tänder och muskler
    • Stödjer normal celldelning
    • Tillverkas under dansk farmaceutisk kontroll
    Read moreShow less

    D-Pearls 80 µg

    Pharma Nord

    Innehåll per dagsdos: 1 kapsel %DRI*
    Vitamin D 80µg** 1600 %

    * DRI = dagligt referensintag
    ** 80 µg motsvarar 3200 IE vitamin D

    Produktfakta

    Rekommenderat daglig dos:
    1 kapsel dagligen. Kapseln kan sväljas hel eller tuggas.

    Rekommenderad daglig dos bör ej överskridas.

    Kosttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.

    Nettovikt: 80 kapslar = 15 g

    Ingredienser:
    Olivolja
    Gelatin (nötkreatur)
    Fuktighetsbevarande medel: glycerol
    Renat vatten
    Vitamin D3 (kolekalciferol)
    Fettreducerat kakaopulver

    Förvaring:
    Förvaras i rumstemperatur.
    Bör ej förvaras i direkt solljus.
    Förvaras utom räckhåll för små barn.

    Vad är D-Pearls 80 µg?

    D-Pearls är små, mjuka gelatinkapslar med 80 mikrogram (3200 IE) vitamin D3 i varje kapsel. Eftersom vitamin D är ett fettlösligt vitamin är vitaminet i D-Pearls löst i kallpressad olivolja för optimal absorption i matsmältningssystemet. Eftersom D-Pearls är så små är de lätta att svälja, men de kan också tuggas om så önskas. Forskning har visat att D-Pearls absorberas väl i kroppen.

    Dokumenterad biotillgänglighet


    D-Pearls har testats av forskare vid universitetet i Oslo som gav idrottare olika doser av vitamin D från D-Pearls medan en grupp fick inaktiva placebokapslar. Studien visade att de olika doserna av D-Pearls absorberades väl av deltagarna medan de idrottare som fick placebo hade oförändrad koncentration av vitamin D i blodet.

    Bilden visar skillnaden i koncentration av vitamin D i blodet under 4 veckor i gruppen som fick 76 mikrogram vitamin D dagligen och i gruppen som fick inaktiva placebokapslar.

    Källa: Baumann ACK. Effekt av vitamin D-tilskudd på 25(OH)D status. University of Oslo, July 2013.

    Vad är D-vitamin?

    Vitamin D är ett fettlösligt vitamin. Detta innebär att det behöver lite fett för att absorberas i tarmen. Precis som andra vitaminer är D-vitamin essentiellt. Det finns flera typer av vitamin-D, men de två viktigaste formerna är D2 (ergokalciferol) och D3 (kolekalciferol). D3 är den form av vitamin D som syntetiseras i huden när vi exponeras för tillräckliga mängder solljus eller liknande typ av UV-strålning. Solljus är en effektiv källa till vitamin D men tillverkningen i huden kan bara ske när solen står högt på himlen. I stora delar av Europa, inklusive Sverige, sker detta endast under sommarhalvåret och därför kan vi bara producera tillräckliga nivåer av vitaminet denna tid på året.

    Vitamin D2 får vi endast från kosten. Det produceras av vissa svampar och växter när de utsätts för UV-ljus. Både vitamin D2 och D3 kräver vidare aktivering i levern och njurarna för att bli biologiskt aktiva. Tidigare trodde man att båda formerna av vitamin D var lika effektiva i kroppen. Beroende på vilken mätmetod som används, är dock vitamin D3 56-87 procent mer effektiv än vitamin D2 när det gäller att höja blodnivåer av vitamin D. Dessutom lagras D3 mer än tre gånger bättre i fettvävnad än D2. *

    * Heaney RP, et al. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. J Clin Endocrinol Metab 2010.

    D-vitamin har flera viktiga funktioner i kroppen, till exempel:

    • Viktigt för normal celldelning
    • Bidrar till att upprätthålla normala ben och tänder
    • Bidrar till en normal absorption och nyttjande av kalcium och fosfor
    • Spelar en roll i kroppens immunsystem och muskelfunktion


    Bra källor till vitamin D

    Vitamin D finns endast i större mängder i fet fisk som lax, sill och makrill. Dessutom förekommer vitamin D i begränsad mängd i kött, berikade mejeriprodukter och ägg. I växtriket finner man D-vitamin endast i små mängder i vissa svampar. Några av de bästa källorna till vitamin D i vår kost är:

    • Torsklever
    • Fet fisk
    • Äggula
    • Berikade margariner
    • Kantareller

    Behovet av vitamin D

    Starka D-vitamintillskott kan särskilt behövas för:

     

    • Personer med mörk pigmentering eftersom de kräver 5 till 10 gånger mer exponering för solljus för att generera samma mängder vitamin D3 som individer med lite eller ingen pigmentering
    • Den som, oavsett ålder, löper ökad risk för benskörhet
    • Människor som inte tillbringar tid utomhus dagtid eller undviker solljus
    • Vuxna som bär fullt täckande kläder på sommaren
    • Människor som är äldre än 70 år eftersom deras hud genererar mindre vitamin D3 från solljus


    Veganer och vegetarianer rekommenderas att följa officiella riktlinjer för solexponering och eventuellt ta tillskott av vitamin D under vinterhalvåret.

    Man kan ta reda på blodnivåer av vitamin D genom ett blodprov som mäter 25-hydroxivitamin D (25-(OH)D), som uttrycks i nmol/l. D-vitaminstatus graderas på följande sätt:

    • <12 nmol/l: Svår brist
    • 2-25 nmol/l: Brist
    • 25-50 nmol/l: Otillräckligt
    • > 50 nmol/l: Tillräckligt
    • 75-150 nmol/l: Optimal nivå hos individer med sköra ben och njurpatienter
    • > ca. 200 nmol/l: Risk för överdosering

    > = större än
    < = mindre än

    Omvandling

    1 nmol/l = 0,4 ng/ml

    Mätning av D-vitamin

    Det säkraste sättet att ta reda på sin D-vitaminstatus är med hjälp av ett blodprov. För de flesta friska individer finns det inget direkt behov av att mäta blodnivåer av vitamin D, men för vissa grupper kan det vara lämpligt att göra det.

    Förutom de uppenbara faktorer som påverkar vitamin D-statusen negativt, såsom brist på solljus och dålig kosthållning, finns det mer subtila faktorer som påverkar. Till exempel kan vissa typer av läkemedel påverka kroppens absorption av vitamin D och därigenom öka behovet av detta näringsämne.

    Hälsopåståenden

    EUs myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA) har utvärderat vetenskaplig dokumentation gällande positiv effekt på hälsan av olika verksamma ämnen. Följande hälsopåståenden är godkända:

    Vitamin D

    • Bidrar till normal funktion av immunsystemet

    • Bidrar till normala kalciumnivåer i blodet

    • Bidrar till att bibehålla normal benstomme och tänder

    • Bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion

    • Bidrar till normal absorption och användning av kalcium och fosfor

    • Har en roll i processen för celldelning

     

    trustpilot