Stöder tänder, benstomme, muskler & immunsystem
Kategori: Kosttillskott-
Små pärlor med 20 mikrogram (800 IE) vitamin D3 i kallpressad olivolja
-
Säkerställer god biotillgänglighet eftersom D-vitamin är fettlösligt
-
För normal benstomme, tänder och muskler
-
Vitamin D spelar en viktig roll för upptaget av kalcium
-
Bidrar till immunsystemets normala funktion
-
Stödjer normal celldelning
-
Tillverkats under dansk läkemedelskontroll
D-Pearls 20 µg
Innehåll per dagsdos: | 1 kapsel | %DRI* | 2 kapslar | % DRI* | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Vitamin D | 20 µg | 400%** | 40 μg | 800 %*** |
* DRI: dagligt referensintag.
** 20 μg motsvarar 800 IE vitamin D.
*** 40 μg motsvarar 1600 IE vitamin D.
Produktfakta
Rekommenderad dagligt dos:
1-2 kapslar.
Rekommenderad daglig dos bör ej överskridas.
Kosttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad kost.
Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.
Nettovikt: 120 kapslar = 22 g
Ingredienser:
Olivolja
Gelatin (nötkreatur)
Fuktighetsbevarande medel: glycerol
Renat vatten
Vitamin D3 (kolekalciferol)
Förvaring:
Förvaras i rumstemperatur.
Bör ej förvaras i direkt solljus.
Förvaras utom räckhåll för små barn.
Vad är D-Pearls?
D-Pearls är små mjuka gelatinkapslar med 20 mikrogram (800 internationella enheter) vitamin D3 i varje kapsel. Eftersom vitamin D är ett fettlösligt vitamin är det upplöst i kallpressad olivolja av hög kvalitet för att förbättra absorptionen i matsmältningskanalen. Kapslarna är små vilket gör dem lätta att svälja, men de kan också tuggas. Forskning har visat att D-Pearls har en hög absorption i kroppen.
Vad är D-vitamin?
Vitamin D är ett fettlösligt vitamin. Detta innebär att det behöver lite fett för att absorberas i tarmen. Precis som andra vitaminer är D-vitamin essentiellt. Det finns flera typer av vitamin-D, men de två viktigaste formerna är D2 (ergokalciferol) och D3 (kolekalciferol). D3 är den form av vitamin D som syntetiseras i huden när vi exponeras för tillräckliga mängder solljus eller liknande typ av UV-strålning. Solljus är en effektiv källa till vitamin D men tillverkningen i huden kan bara ske när solen står högt på himlen. I stora delar av Europa, inklusive Sverige, sker detta endast under sommarhalvåret och därför kan vi bara producera tillräckliga nivåer av vitaminet denna tid på året.
Vitamin D2 får vi endast från kosten. Det produceras av vissa svampar och växter när de utsätts för UV-ljus. Både vitamin D2 och D3 kräver vidare aktivering i levern och njurarna för att bli biologiskt aktiva. Tidigare trodde man att båda formerna av vitamin D var lika effektiva i kroppen. Beroende på vilken mätmetod som används, är dock vitamin D3 56-87 procent mer effektiv än vitamin D2 när det gäller att höja blodnivåer av vitamin D. Dessutom lagras D3 mer än tre gånger bättre i fettvävnad än D2. *
Relativt sett behöver barn mer vitamin D än vad vuxna gör.
D-vitamin har flera viktiga funktioner i kroppen, till exempel:
- Viktigt för normal celldelning
- Bidrar till att upprätthålla normal benstomme, tänder och muskler
- Bidrar till en normal absorption och nyttjande av kalcium och fosfor
- Spelar en roll i kroppens immunsystem och muskelfunktion
Bra källor till vitamin D
Vitamin D finns endast i större mängder i fet fisk som lax, sill och makrill. Dessutom förekommer vitamin D i begränsad mängd i kött, berikade mejeriprodukter och ägg. I växtriket finner man D-vitamin endast i små mängder i vissa svampar. Några av de bästa källorna till vitamin D i vår kost är:
- Torsklever
- Fet fisk
- Äggula
- Berikade margariner
- Kantareller
Behovet av vitamin D
Forskning har visat att ett dagligt tillskott av vitamin D är mer effektivt för att höja nivåerna D-vitamin i blodet, än om tillskott tas veckovis eller månadsvis.
D-vitamintillskott rekommenderas i allmänhet för:
- Barn under 2 år (i form av D-droppar)
- Gravida kvinnor
- Barn och vuxna med mörk hud
- Barn och vuxna som bär fullt täckande kläder på sommaren
- Människor som inte tillbringar tid utomhus dagtid eller de som undviker solljus
- Äldre människor eftersom de har minskad syntes i huden och minskad absorption i tarmen av vitamin D
- Människor som är äldre än 70 år
- Den som, oavsett ålder, löper ökad risk för benskörhet
Veganer och vegetarianer rekommenderas att följa officiella riktlinjer för solexponering och eventuellt ta tillskott av vitamin D under vinterhalvåret.
Man kan ta reda på blodnivåer av vitamin D genom ett blodprov som mäter 25-hydroxivitamin D (25-(OH)D), som uttrycks i nmol/l. D-vitaminstatus graderas på följande sätt:
- <12 nmol/l: Svår brist
- 2-25 nmol/l: Brist
- 25-50 nmol/l: Otillräckligt
- > 50 nmol/l: Tillräckligt
- 75-150 nmol/l: Optimal nivå hos individer med sköra ben och njurpatienter
- > ca. 200 nmol/l: Risk för överdosering
> = större än
< = mindre än
Omvandling
1 nmol/l = 0,4 ng/ml
Mätning av D-vitamin
Det säkraste sättet att ta reda på sin D-vitaminstatus är med hjälp av ett blodprov. För de flesta friska individer finns det inget direkt behov av att mäta blodnivåer av vitamin D, men för vissa grupper kan det vara lämpligt att göra det.
Förutom de uppenbara faktorer som påverkar vitamin D-statusen negativt, såsom brist på solljus och dålig kosthållning, finns det mer subtila faktorer som påverkar. Till exempel kan vissa typer av läkemedel påverka kroppens absorption av vitamin D och därigenom öka behovet av detta näringsämne.
Hälsopåståenden
EUs myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA) har utvärderat vetenskaplig dokumentation gällande positiv effekt på hälsan av olika verksamma ämnen. Följande hälsopåståenden är godkända:
Vitamin D
-
Bidrar till normal funktion av immunsystemet
-
Bidrar till normala kalciumnivåer i blodet
-
Bidrar till att bibehålla normal benstomme och tänder
-
Bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion
-
Bidrar till normal absorption och användning av kalcium och fosfor
-
Har en roll i processen för celldelning