Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  D-vitamin är speciellt viktigt för äldre personer
  Ny svensk forskning visar att tillräckligt med D-vitamin i blodet har stor betydelse för äldre personer. Det beror bland annat på att vitaminet bidrar till att bibehålla muskelfunktionen och det kan i sin tur förebygga fallolyckor. Läs mer och ta reda på vilket sätt D-vitamin kan vara ett stöd för åldrandet.

  Svenska forskare under ledning av Martin Carlsson, överläkare i klinisk kemi vid Diagnostiskt centrum i Kalmar samt docent vid Linnéuniversitetet, pekar på D-vitamin som särskilt viktigt för äldre män och kvinnor. Forskarna har i en serie undersökningar studerat personer i åldern 75 år och uppåt och funnit att det finns ett samband mellan låg nivå av D-vitamin i blodet och nedsatt muskelfunktion. 

  Rekommenderar sol och hälsosam kost

  Familjen Kamprads Stiftelse har nyligen donerat tre miljoner kronor, vilka är öronmärkta till forskning av bland annat D-vitamin och dess betydelse för stärkt benstomme. D-vitaminets roll i förbindelse med stark benstomme och muskelfunktion har varit känt under lång tid, och av samma anledning rekommenderar forskare att man redan tidigt i livet sörjer för att äta fisk och andra bra D-vitaminkällor samtidigt med solljusexponering som bidrar till att vitaminet bildas i huden.

  D-vitamin året om

  Vi behöver alla D-vitamin under hela året. Solens strålar är vår främsta källa till vitamin D men när soltimmarna i Sverige blir färre, kan vi inte bilda tillräckligt med D-vitamin naturligt i huden, varpå kosten blir extra viktig.

  Personer som är äldre än 75 år och de som av någon anledning inte exponerar sig för solens ljus kan behöva ta hjälp med att öka nivåerna av D-vitamin i kroppen. En hjälp till ett ökat intag av vitamin D kan vara D-Pearls från Pharma Nord som innehåller vitamin D3 i kallpressad olivolja, inkapslat i små runda, mjuka och lättsvalda ”pärlor”.

  Olivoljan ger D-vitaminet god biotillgänglighet i matsmältningssystemet eftersom vitamin D är fettlösligt. D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme och bibehålla normal muskelfunktion samt bidrar till normal absorption och nyttjande av kalcium och fosfat.
   

  D-Pearls finns i tre olika styrkor: 20 mikrogram, 38 mikrogram och 80 mikrogram

  Läs mer om D-Pearls här:

   
  D-Pearls 20 µg
  D-Pearls 38 µg
  D-Pearls 80 µg