Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Veganer uppmanas att ta vitamin B12-tillskott
  Som vegan är det nästan omöjligt att täcka sitt behov av det viktiga vitaminet B12 från kosten. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att veganer tar tillskott eller äter tillräckligt med berikade produkter. Läs vidare och ta reda på varför vitamin B12 är så viktigt.

  Om du är vegan bör du fortsätta läsa eftersom det fattas en viktig substans i kosten du äter - nämligen vitamin B12. I Tyskland ser man allvaret i detta och därför har det officiella tyska näringsrådet nu beslutat att ändra rekommendationerna för B12-intag. De nya tyska riktlinjerna klargör att veganer bör ta ett dagligt tillskott av vitamin B12 för att kompensera för bristen på vitaminet i vegansk kost. Svenska Livsmedelsverket är inne på samma spår och rekommenderar sedan tidigare att veganer ser till att få i sig vitamin B12 via kosttillskott eller berikade produkter.

   

  Uppmuntrar att äta mindre kött

  Rekommendationerna från tyska näringsrådet och svenska Livsmedelsverket blir ännu viktigare att uppmärksamma i samband med en ny rapport som har utarbetats av Stockholm Resilience Center och EAT - Lancet Commission on Healthy Diet from Sustainable Food Systems. Rapporten uppmuntrar till att äta mindre kött och mer växtbaserad mat.

  Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör vi äta max 500 gram rött kött i veckan medan rapporten går steget längre och förespråkar en minskning till max 100 gram rött kött i veckan.

   

  Saknar ett viktigt vitamin

  Varför rekommenderas tillskott till veganer och vegetarianer av det viktiga vitamin B12? Detta beror på att vitaminet nästan uteslutande finns i animaliska livsmedel och därför riskerar dessa grupper att inte få i sig det via kosten.

  Vitamin B12 har många funktioner, så som:

  • Bidrar till ett normal funktion av immunsystemet och nervsystemet
  • Bidrar till normal bildning av röda blodkroppar
  • Deltar i celldelningsprocessen
  • Bidrar till normal energigivande ämnesomsättning
  • Bidrar till att minska trötthet och utmattning
  • Bidrar till normal psykologisk funktion
   

  Behöver hjälp för att absorberas

  För att vitamin B12 ska absorberas i tunntarmen krävs närvaro av proteinet intrinsic factor som bildas i magen. Hos vissa människor (särskilt äldre) är nivåerna av intrinsic factor låga och det är inte ovanligt att läkare ger vitamin B12 som injektioner direkt i muskelvävnaden för att komma runt detta problem.

  Sugtablett för optimalt upptag

  Forskning visar att det finns ett annat sätt att säkerställa ett upptag av vitamin B12 som inte är beroende av intrinsic factor. Genom att välja ett tillskott av sugtabletter innehållandes metylkobalamin som kan absorberas direkt i munnens slemhinna är absorptionen inte beroende av  intrinsic factor i mag-tarmkanalen.

  BioActive B12 innehåller aktivt metylkobalamin (600 mikrogram i varje tablett) i små rosa sugtabletter med fräsch pepparmintsmak. Tabletterna kan kan tuggas eller låtas smälta på tungan, absorptionen av vitaminet är densamma oavsett vilket av sätten som passar dig bäst.

  Du kan läsa mer om BioActive B12 här