Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Köttfri kost kan skapa ett problem – men det är lätt att lösa
  Fler och fler svenskar väljer att inte äta kött, och många är inte medvetna om att de kan komma att sakna ett mycket viktigt vitamin. Läs mer om vitaminet här och hur lätt du undviker att få brist på vitaminet.

  Sverige har upplevt den största minskningen av köttkonsumtionen på 25 år, enligt Aftonbladet den 1 mars 2018. Att fler väljer bort kött kan det finnas många orsaker till såsom klimat, hälsa och etiska skäl. Vad många inte vet är att de lätt kan få ett underskott av det livsviktiga vitamin B12, som till exempel motverkar trötthet och utmattning, stöder kroppens energimetabolism och är viktigt för nervsystemet.

  Finns endast i animaliska livsmedel

  Vitamin B12 finns enbart i animaliska livsmedel och mejeriprodukter. Därför är det svårt för exempelvis vegetarianer att få i sig tillräcklig mängd. För veganer är det nästan omöjligt att få vitamin B12 från kosten eftersom de inte äter kött eller livsmedel som kommer från djur - det vill säga mjölk, ost, ägg och så vidare.

  Tabletter för de "köttfria"

  Lyckligtvis är problemet inte större än att det kan lösas med ett vitamin-tillskott. Pharma Nord har just lanserat BioActive B12, som är ett vitamin B12-kosttillskott i välsmakande tugg-/sugbara tabletter, vilket gör det enkelt att täcka kroppens behov av vitaminet.

  Innehåller aktivt vitamin B12

  BioActive B12 har fördelen att innehålla den aktiva formen av vitaminet. I naturen förekommer vitamin B12 antingen som cyanokobalamin eller som hydroxykobalamin. Båda formerna omvandlas till aktivt vitamin B12 (metylkobalamin) i kroppen, men för att denna omvandling ska äga rum kräver den ett ämne (intrinsic factor) som finns naturligt i magen. Med ålder blir det gradvis svårare för kroppen att göra denna omvandling. Därför är BioActive B12 en fördel för äldre eller personer med matsmältningsbesvär där vitaminet redan har förvandlats till aktiv form.

  Läs mer om Bio-Active B12 här