Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Höga nivåer av Omega 3 i barndomen kan bidra till god hälsa i tonåren
  Enligt en grupp svenska forskare är friska barn som har höga nivåer av Omega 3-fettsyror i blodet mer benägna att hålla sig friska när de når tonåren. Fortsätt läsa och upptäck hur du får i dig dessa essentiella fettsyror, speciellt om du inte äter tillräckligt med fisk i din kost.

  Ett barn som vid åtta års ålder har höga nivåer av Omega 3 i blodet, är mer benägen att upprätthålla en god hälsa vid sexton års ålder än ett som har lägre nivåer av dessa essentiella fettsyror. Det framkommer i den senaste svenska studien från Karolinska Institutet som publicerades för några månader sedan i The Journal of Allergy och Clinical Immunology. Forskningen är baserad på blodprover som tagits från 940 barn.

  Fördelar med fiskolja under graviditeten
  Svenska forskare från Linköpings universitetssjukhus visade även i en studie 2009 att barn till mödrar som tog tillskott med fiskolja var hälsosammare vid födseln än barn vars mammor inte hade tagit fiskolja. Komplementet av fiskolja som användes i denna studie var Bio-Marin Plus ett preparat som kombinerar de två Omega 3-fettsyrorna, EPA och DHA, med vitamin B12. Studieresultaten belönades 2012 med det ansenliga priset Stora Barnmedicinpriset.

  Ju yngre vi är desto mindre fisk äter vi
  Experter rekommenderar ett dagligt intag av 250 mg Omega 3-fettsyror för god kardiovaskulär hälsa. Fet fisk som lax, sill och makrill är de rikaste källorna till Omega 3 i kosten. Svenskar äter fisk i genomsnitt 1,4 gånger per vecka – långt under Livsmedelsverkets rekommendation, visar rapporten ”Sjömat i Sverige 2017” från Norges sjömatråd. Sett till volym konsumerar ett svenskt hushåll nära fem gånger så mycket godis som fisk och skaldjur under en vecka. Rapporten visar också ett tydligt samband mellan ålder och konsumtion av mat från havet – ju yngre vi är desto mindre fisk och skaldjur. I den yngsta åldersgruppen (18-34 år) äter bara var tredje person (33 %) fisk och skaldjur två gånger i veckan. Bland de äldsta (49-65 år) är motsvarande andel 39 procent.

  – Vi ser en tydlig generationseffekt som innebär att de äldsta med en stark tradition att äta fisk och skaldjur faller ifrån. Samtidigt fortsätter de yngsta, som inte lärt sig att äta sjömat tidigt i livet, att ha en låg konsumtion när de växer upp. Det är en signal som vi behöver ta på allvar och agera på, och vi måste aktivt lära våra barn att äta fisk, säger Line Kjelstrup, Sverigechef på Norges sjömatråd.

  Tillgodose kroppen med fria fettsyror
  Bio-Marin Plus innehåller Omega 3 i form av förspjälkade fria fettsyror som är redo för absorption. Fördelen med denna typ av Omega 3-fettsyror är att de kan absorberas direkt, även av individer med nedsatt förmåga att absorbera fett. Detta gör preparatet till ett bra komplement för dem som av olika skäl inte får i sig den av Livsmedelsverkets rekommenderade mängd fisk per vecka eller för dem som behöver en extra ren fiskolja som absorberas lätt.
   


  Läs mer om Bio-Marin Naturell


  Läs mer om Bio-Marin Plus