Fri frakt

Koncentrerad fiskolja med vitamin B

Kategori: Kosttillskott
 
  • Med fria fettsyror som ger 50% bättre absorption
  • Högkoncentrerad (65% omega-3) fiskolja som lätt absorberas
  • I kombination med vitamin B12 och folsyra som stödjer homocysteinmetabolismen
  • Mycket renad (reningsprocess i tre steg)
  • Ren fiskolja långt under lagstadgade gränser för föroreningar
  • De mjuka gelatinkapslarna är lätta att svälja
  • Tillverkats under dansk läkemedelskontroll
  • Vetenskapligt dokumenterad

Bio-Marin Plus

Pharma Nord

90 kapsl

Kr. 199.00

180 kapsl

Kr. 299.00

Relaterade produkter

[Barn & Graviditet|, Fettsyror|, Hjärna & Minne|, Hjärta, Cirkulation och Kolesterol|, Skönhet & Syn|]
Skriv ut
Innehåll per dagsdos: 1 kapsel  % DRI*    4 kapslar % DRI*
Fiskolja (fria fettsyror) 500 mg Ej fastställt 2000 mg Ej fastställt
Totalt omega-3-fettsyror 325 mg   1300 mg  
   varav EPA1 185 mg   740 mg  
   varav DHA2 115 mg   460 mg  
Folsyra 100 µg 50% 400 µg 200%
Vitamin B12 1,0 µg 40% 4,0 µg 160%

* DRI = dagligt referensintag
1Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.
2Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA och EPA.

Produktfakta

Rekommenderad daglig dos:
1-4 kapslar dagligen. Sväljes hela tillsammans med mat.
Rekommenderad daglig dos bör ej överskridas.

Kosttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad kost.
Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.

Förledet Bio i produktnamnet relaterar till att produkten har bio-tillgänglighet.

Nettovikt: 90 kapslar = 63 g
180 kapslar = 126 g

Ingredienser:
Fiskolja
Gelatin (nötkreatur)
Fuktighetsbevarande medel: glycerol
Förtjockningsmedel: kiseldioxid
Renat vatten
Färgämne: sockerkulör (E 150c)
Folsyra (pteroylmonoglutaminsyra)
Vitamin B12 (cyanokobalamin).

Förvaring:
Förvaras i rumstemperatur.
Bör ej förvaras i direkt solljus.
Förvaras utom räckhåll för små barn.

Vad är Bio-Marin Plus?

Bio-Marin Plus är mjuka gelatinkapslar som innehåller 500 mg fiskolja inklusive 185 mg EPA, 115 mg DHA och 25 mg andra omega-3-fettsyror per kapsel. Fiskoljan innehåller fria fettsyror som lätt absorberas. Fiskoljan är koncentrerad, vilket betyder att du får relativt mycket omega-3 från den lilla kapseln. Fiskoljan är dessutom bearbetad, vilket innebär att den renas i en särskild process och begränsar nivåer av föroreningar som ligger långt under lagstadgade gränser. Innehållet i Bio-Marin Plus är inkapslat i en syrefri miljö och har ett extremt lågt peroxidvärde eftersom oljan är effektivt skyddad mot oxidation (härskning). Bio-Marin Plus innehåller även B-vitaminerna folsyra och B12, som bidrar till normal metabolism av homocystein.
 

Fria fettsyror i Bio-Marin Plus
Naturligt förekommer omega-3-fettsyror som triglycerider som måste brytas ned och delas upp i fria fettsyror innan mag-tarmkanalen kan absorbera dem. Denna process möjliggörs genom ett enzym vi har i magen som heter lipas. Bio-Marin Plus innehåller omega-3 i form av fria fettsyror som redan har brutits ner och som är redo för absorption. Fördelen med denna typ av omega-3-fettsyror är att de kan absorberas direkt, även av individer med nedsatt förmåga att absorbera fett.

Eftersom oljan är i form av fria fettsyror kan den orsaka en brännande känsla på tungan om man tuggar kapseln. Rekommendationen är därför att svälja kapseln hel. De fria fettsyrorna och B-vitaminerna i Bio-Marin Plus kan ge en viss doft på oljan, trots att oljan är fräsch och ren.

Bio-Marin Plus är ett bra komplement för dem som av olika skäl inte äter mycket fisk, vilket rekommenderas av hälsomyndigheter, samt för dem som behöver en extra ren fiskolja som absorberas lätt.

Vad står "Plus" för?
Förutom omega-3-fettsyror innehåller Bio-Marin Plus folsyra och vitamin B12, vilka bidrar till en normal metabolism av homocystein. Folsyra bidrar dessutom till ett normalt immunsystem, normal psykologisk funktion och normal blodbildning. Vidare har folsyra en roll i processen för celldelning och ger stöd till normal vävnads tillväxt under graviditet.

 

Vad är omega-3-fettsyror?

Omega-3-fettsyror är en grupp essentiella, fleromättade fettsyror som huvudsakligen finns i fet fisk som sill, lax och makrill. De två viktigaste omega-3-fettsyrorna är eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA).

Redan i slutet av 1970-talet visade två danska läkare, Bang och Dyerberg att eskimåerna på Grönland på grund av sin stora konsumtion av fisk och havsdäggdjur i allmänhet hade bättre hälsa än den danska befolkningen*. Om du inte äter fisk kan det vara en fördel att ta ett tillskott av omega-3-fettsyror för att säkerställa en tillräckligt intag av dessa nyttiga ämnen. Det är eftersträvansvärt att kosten ger den rätta balansen mellan omega-3 och omega-6 (en grupp av fettsyror som finns i växter). Experter tror att det är idealiskt att inta omega-3 och omega-6 i ett 1: 4-förhållande.

* Bang HO, et al. Acta Med Scand 1976;200:69-73. Dyerberg J, et al. Lancet 1978 Jul 15;2(8081):117-9

Bra för hjärta, hjärna och syn
EPA och DHA har flera positiva effekter. Till exempel bidrar ett intag på 200 mg per dag av DHA till normal utveckling av hjärnan och ögonen hos foster samt barn som ammas. Hos vuxna bidrar 250 mg DHA per dag till bibehållande av normal hjärna och syn. Dessutom bidrar ett totalt intag på 250 mg DHA och EPA per dag till normal funktion av hjärtat.

För att få i sig 200 mg DHA eller ett totalt intag på 250 mg DHA och EPA krävs ett dagligt intag av två kapslar Bio-Marin Plus. För att få i sig 250 mg DHA behövs tre kapslar Bio-Marin Plus dagligen.

Optimal renhet och biotillgänglighet

Fiskoljan i Bio-Marin Plus är förädlad i syfte att ha en mycket hög renlighet. Detta innebär att oljan har genomgått en process av tre raffineringssteg där oljan noggrant rengörs. En av världens ledande tekniker används för att hitta och ta bort oönskade partiklar, så som bekämpningsmedel, tungmetaller och furaner (toxiska avfallspartiklar från industriell förbränning). Reningsprocessen medför att innehållet av flera av dessa partiklar ligger långt under det officiellt godkända tröskelvärdena för fisk och fiskolja-produkter.


Raffineringsprocessen säkerställer bland annat att:

  • Den maximala halten av dioxin och furaner är lägre än 50% av de gränsvärden som fastställts av EU och CRN*
  • Den maximala halten av PCB är åtminstone 90% lägre än de gränsvärden som fastställts av CRN*
  • Den maximala halten av kvicksilver är åtminstone 90% lägre än de gränsvärden som fastställts av CRN*


* CRN står för ”Council for Responsible Nutrition” (rådet för ansvarsfull nutrition) och är en stor och allmänt respekterad amerikansk branschorganisation för tillverkare av kosttillskott i USA.

Fettsyror och biotillgänglighet

 

Omega-3 i den speciella formen av fria fettsyror som finns i fiskoljan i Bio-Marin Plus upptas och och nyttjas av kroppen betydligt bättre än både triglycerider och etylestrar, vilka används i andra produkter med fiskolja.

Bio-Marin Plus – höjdpunkter

  • En finsk studie som publicerades i en vetenskaplig tidskrift* visade att människor som konsumerade Bio-Marin dagligen fick samma hälsofördelar som de som åt fisk fyra till fem gånger per vecka
  • Bio-Marin Plus innehåller 500 mg koncentrerad fiskolja i varje kapsel med ett innehåll av omega-3 på 65% (38% EPA, 22% DHA och 5% övriga omega-3-fettsyror)
  • Innehållet i Bio-Marin Plus är inkapslat i en syrefri miljö och har ett extremt lågt peroxidvärde på grund av att oljan effektivt skyddas mot oxidation (härskning)

 

*) J. Agren et al. 1996; Eur. Journal of Clinical Nutrition 50, 765-71.

Hälsopåståenden

EUs myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA) har utvärderat bevis bakom produktens innehåll av essentiella omega-3-fettsyror, folsyra och vitamin B12 och har godkänt följande påståenden:

  • EPA* och DHA* bidrar till normal hjärtfunktion
    * Den gynnsamma effekten uppnås vid ett intag av minst 250 mg EPA / DHA per dag
  • DHA* bidrar till att bibehålla normal syn
    * Den gynnsamma effekten uppnås vid ett intag av minst 250 mg DHA per dag
  • DHA* bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion
    * Den gynnsamma effekten uppnås vid ett intag av minst 250 mg DHA per dag
  • Intag av DHA bidrar till den normala utvecklingen av syn hos spädbarn upp till 12 månaders ålder* (Art. 14)
    * Den gynnsamma effekten uppnås vid ett intag av 100 mg DHA per dag
  • Intag av DHA för gravida och ammande bidrar till den normala utvecklingen av hjärnan hos foster samt hos barn som ammas** (Art. 14) ** Information till gravida och ammande kvinnor: den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 200 mg DHA utöver det rekommenderade dagliga intaget av omega-3-fettsyror för vuxna, det vill säga: 250 mg DHA och eikosapentaensyra (EPA). Påståendet får endast användas för livsmedel som ger ett dagligt intag på minst 200 mg DHA.
  • Folsyra bidrar till normal vävnadstillväxt hos modern under graviditet
  • Folsyra bidrar till normal syntes av aminosyror
  • Folsyra bidrar till normal blodbildning
  • Folsyra och vitamin B12 bidrar till normal psykologisk funktion
  • Folsyra och vitamin B12 bidrar till normal homocysteinmetabolism
  • Folsyra och vitamin B12 bidrar till normal funktion av immunsystemet
  • Folsyra och vitamin B12 bidrar till att minska trötthet och utmattning
  • Folsyra och vitamin B12 har en roll i processen för celldelning
  • Vitamin B12 bidrar till normal energigivande ämnesomsättning
  • Vitamin B12 bidrar till normal funktion av nervsystemet
  • Vitamin B12 bidrar till normal bildning av röda blodkroppar