Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Fem av sex Q10-preparat klarade inte testet
  Det är slöseri med pengar att ta ett Q10-preparat om det inte kan tas upp av kroppen, vilket faktiskt kan vara fallet för överraskande många preparat på marknaden. De flesta konsumenter känner inte till att det inte bara är råmaterialets kvalitet som avgör biotillgängligheten för ett Q10-preparat. Det är ännu viktigare hur preparatet har framställts.

  Varje dag tar miljontals människor över hela världen ett Q10-tillskott. Detta ämne är av flera skäl ganska unikt. Ett stort antal vetenskapliga studier visar att högkvalitativt Q10 kan hjälpa många människor till en bättre livskvalitet.

  Ett övervägande antal av de studier som har visat positiva resultat av Q10 utfördes inte med Q10 i form av kosttillskott utan med Q10 som läkemedel.
   


  Har det någon betydelse vilken typ av preparat jag tar så länge det innehåller Q10?

  Ja, det är stora skillnader mellan olika former av Q10. Om man bara tillsätter Q10 till en oljebaserad formula i en gelatinkapsel, har man inga garantier för att kroppen kan ta upp den aktiva ingrediensen (se diagrammet nedan). Man måste behandla råmaterialet på ett särskilt sätt som gör att det kan tas upp av matsmältningssystemet.

  López-Lluch G, et al. Bioavailability of coenzyme Q10 supplements depends on carrier lipids and solubilization. Nutrition 2018 Jun 27;57:133-140.

  Studien visar stora skillnader i kvalitet

  Diagrammet ovan är från en studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nutrition. Diagrammet visar att det finns stora skillnader mellan Q10-preparat och hur de tas upp i kroppen. I den här studien togs vissa preparat nästan inte upp alls.

   

  Det är svårt för kroppen att ta upp Q10

  Det är inte överraskande att de flesta Q10-preparat har dålig biotillgänglighet. I alla råmaterial till Q10, oavsett kvalitet, bildar Q10-molekylerna olösliga och osmältbara kristaller som inte kan passera genom tarmväggen och nå ut i blodet. Pharma Nord har utvecklat och tagit patent på en speciell tillverkningsteknik som gör att Q10-kristallerna kan lösas upp vid normal kroppstemperatur. För att det ska kunna ske måste man blanda Q10-kristallerna med oljor som har olika smältpunkt och sedan värma upp blandningen på ett särskilt sätt. Denna process gör att de enskilda Q10-molekylerna ordnas så att de kan passera genom tarmväggen och komma ut i blodet.

  Är originalpreparatet med Q10 receptbelagt?

  Nej, det finns även att köpa som kosttillskott. Originalpreparatet med Q10, Myoqinon, är ett läkemedel som tillverkas med de speciella oljor och den värmebehandling som beskrivs ovan. Q10-preparat tillverkat med samma patenterade metod finns även som kosttillskott. Preparatet säljs under olika namn i olika länder, t.ex. ”Bio-Qinon Active Q10 GOLD” i Sverige.

   

  Den patenterade processen gör hela skillnaden

  År 1991 började Pharma Nord använda en särskild tillverkningsmetod som sedan dess har förfinats och patenterats. Denna högspecialiserade Q10-formula används i några av de viktigaste vetenskapliga studier med Q10 som någonsin utförts. Det är tack vare den dokumenterade biotillgängligheten som Pharma Nords Q10-formula har blivit det officiella referenspreparatet för International Coenzyme Q10 Association (ICQA).

  Det kan bli dyrt att köpa billigt

  Att köpa en Q10-produkt som kroppen inte absorberar kan vara ganska billigt jämfört med andra produkter. Det är dock bortkastade pengar. Q10 som bara passerar genom matsmältningssystemet har givetvis ingen effekt. I stället kan det vara klokt att välja ett preparat som har dokumenterat god absorption. Även om priset är något högre kan det i slutänden ändå vara den lägsta kostnaden.

   

  Bör jag ta Q10-tillskott varje dag?

  Det finns många skäl till att ta ett dagligt tillskott av Q10, så länge du väljer ett preparat med dokumenterad biotillgänglighet. Det ursprungliga Q10-märket, som har blivit referensprodukt för den vetenskapliga forskningen, finns i Sverige under varumärkesnamnet Bio-Qinon Active Q10 GOLD.

  Lämplig för vetenskaplig forskning

  Pharma Nords Q10 anses vara den bäst dokumenterade Q10-formula när det gäller biotillgänglighet och säkerhet, varför denna produkt valdes ut till två av de största och mest banbrytande studierna av coenzym Q10 någonsin, Q-Symbio-studien (Journal of American College of Cardiology, Heart Failure, 2014) och KiSel-10-studien (International Journal of Cardiology, 2013).
   

  Läs mer om Bio-Qinon Active Q10 GOLD här: