Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Det är hälsosamt att äta fisk, men det räcker inte alltid
   

  Fler och fler studier tyder på att många människor kan ha svårt att tillgodose sitt behov av D-vitamin. Fet fisk är en bra källa till vitamin D för de flesta. Men en norsk studie visar något förvånande, nämligen att även om överviktiga personer äter lax fem gånger i veckan så höjer det inte nivåerna av D-vitamin till önskad nivå.

  Det är ställt utom allt tvivel att det är hälsosamt att äta fisk – speciellt fet fisk som lax. Förutom de livsviktiga omega-3-fettsyrorna innehåller lax även jod, selen och D-vitamin.

  Många av oss har låga nivåer D-vitamin under vintermånaderna. Man kan då tänka sig att om man äter lite mer lax kan det lösa problemet för alla. Men så enkelt är det alltså inte enligt en norsk studie publicerad i British Journal of Nutrition.

   

  Fisk fem gånger i veckan

  Forskare från universitetet i Bergen har i samarbete med Skretting Aquaculture Research Center i Stavanger undersökt detta. I studien mättes D-vitaminhalten i blodet hos 63 friska överviktiga studiedeltagare. Först mättes grundnivåerna och sedan gjordes ytterligare en mätning efter åtta veckor med olika typer av kost.

  En grupp fick fem måltider med lax (750 gram totalt) per vecka. En andra grupp fick fem måltider med torsk (totalt 750 gram) per vecka. Den tredje gruppen fungerade som kontrollgrupp och skulle äta som vanligt, men utesluta fisk. 

   

  D-vitaminnivåerna minskade

  D-vitaminnivåerna i alla tre grupperna hade minskat efter åtta veckor.

  Studien utfördes i Norge på hösten och eftersom solens strålar då inte längre är starka nog för D-vitaminsyntes i huden förväntas nivåerna D-vitamin i blodet minska, om inte D-vitaminintaget från mat eller kosttillskott ökar.

  Mest minskade D-vitaminnivåerna i placebogruppen och gruppen som åt torsk. Men nivåerna minskade alltså även hos de studiedeltagare som åt lax fem gånger i veckan. Detta trots att lax är en viktig kostkälla till vitamin D.

  Betyder det att lax inte är hälsosamt? Nej, inte alls. Lax och annan fet fisk innehåller, utöver vitamin D, hälsosamma fettsyror och andra näringsämnen som är bra för oss. 

  Men eftersom vitamin D är fettlösligt och lagras i fettvävnaden kan tillgängligheten av vitaminet begränsas till resten av kroppen beroende på hur mycket fettvävnad man bär på. Om man är överviktig bör man alltså vara extra noga med att få i sig tillräckligt med vitamin D. Bästa sättet att ta reda på sina D-vitaminnivåer är med hjälp av ett blodprov.

  Förutom i fet fisk finns vitamin D framför allt i berikade mejeriprodukter eller motsvarande vegetabiliska alternativ. Ett säkert sätt att öka sitt intag av vitamin D är att ta ett lättupptagligt kosttillskott, så som D-Pearls från Pharma Nord.

   

  Lättupptagligt D-vitamin

  D-Pearls innehåller vitamin D3 löst i kallpressad olivolja i små kapslar som är lätta att svälja. 

  Flera studier bekräftar att D-Pearls har ett bra upptag i kroppen. Bland annat två publicerade norska studier. En av dem genomfördes av forskare vid universitetet i Oslo och undersökte D-vitaminnivåer och muskelfunktion hos idrottare. I den andra studien mättes blodnivåer av D-vitamin på en grupp skolbarn. Här tittade forskarna på socialt beteende och förmågan att lösa komplexa uppgifter. Båda de norska studierna bekräftar den goda biotillgängligheten D-Pearls har. 

  D-Pearls finns i fyra styrkor – 20, 38, 80 eller 125 mikrogram.