Sök efter

    Sökresultat

    Avsluta

    D-Pearls 125 µg


    Extra stark D-vitamin – 125 mikrogram

    • Inehåller kallpressad olivolja för optimal biotillgänglighet då vitamin D är fettlösligt
    • Bra för immunsystemet
    • Bidrar till att bibehålla normal benstomme och tänder
    • Bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion
    • Tillverkas i Danmark under farmaceutisk kontroll
    Read moreShow less

    D-Pearls 125 µg

    Pharma Nord

    Innehåll per dagsdos:   1 kapsel %DRI*   1 kapsel varannan dag % DRI*
    Vitamin D3   125 µg** 2500 %   62,5 μg***  1250 %
    *DRI: dagligt referensintag.
    **125 μg motsvarar 5000 IE vitamin D.
    ***Dagligt medelvärde vid intag av 1 kapsel varannan dag.

     

    Produktfakta

    Rekommenderat daglig dos:
    1 kapsel dagligen i upp till tre månader, därefter 1 kapsel varannan dag.
    Kapseln kan sväljas hel eller tuggas.
    Rekommenderad daglig dos bör ej överskridas.

    Kosttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.

    För gravida, ammande och barn under 12 år, rådfråga läkare eller annan sjukvårdspersonal innan användning.
     

    Nettovikt: 90 kapslar = 17 g

    Ingredienser:
    Olivolja
    Gelatin (nötkreatur)
    Fuktighetsbevarande medel: glycerol
    Renat vatten
    Vitamin D3 (kolekalciferol)
    Färgämne: Järnoxid

    Förvaring:
    Förvaras i rumstemperatur.
    Bör ej förvaras i direkt solljus.
    Förvaras utom räckhåll för små barn.

    Vad är D-Pearls 125 µg?

    D-Pearls är små, mjuka pärlor med 125 mikrogram (5000 IE) vitamin D3 i varje kapsel. Vitamin D är ett fettlösligt vitamin, därför innehåller kapslarna kallpressad olivolja för optimalt upptag i matsmältningssystemet. Studier bekräftar att D-Pearls absorberas väl i kroppen.

    Eftersom D-Pearls är så små är de lätta att svälja, men de kan också tuggas om så önskas. 

    Dokumenterad biotillgänglighet

    Absorbtionen av D-Pearls har bekräftats av forskare vid universitetet i Oslo. Studiedeltagarna var idrottare som fick 152 µg, alternativt 76 µg, vitamin D i form av D-Pearls dagligen i 8 veckor. I båda grupperna ökade blodnivåerna av vitamin D signifikant medan placebogruppen hade oförändrad koncentration av vitamin D i blodet.
     

    Bilden visar skillnaden i koncentration av vitamin D i blodet under 4 veckor i gruppen som fick 152 µg vitamin D, 76 µg vitamin D och i gruppen som fick inaktiva placebokapslar.

    Källa: Baumann ACK. Effekt av vitamin D-tilskudd på 25(OH)D status. University of Oslo, July 2013.

    Vad är D-vitamin?

    Vitamin D är ett fettlösligt vitamin, vilket innebär att det behöver fett för att absorberas i tarmen. Precis som alla andra vitaminer är D-vitamin essentiellt. 

    Det finns flera typer av vitamin D, men de två viktigaste är D2 (ergokalciferol) och D3 (kolekalciferol). D3 är den form av vitamin D som bildas i huden när vi exponeras för tillräckliga mängder solljus, därav det smeknamn vitamin D fått som “solskensvitaminet”.

    Solljus är en effektiv källa till vitamin D men tillverkningen i huden kan bara ske när solen står högt på himlen. I stora delar av Europa, inklusive Sverige, sker detta endast mellan maj och september.

    Den andra varianten, vitamin D2, får vi endast i oss från kosten. Det produceras av vissa svampar och växter när de utsätts för UV-ljus. 

    Både vitamin D2 och D3 kräver vidare aktivering i levern och njurarna för att bli biologiskt aktiva. Tidigare trodde man att båda formerna av vitamin D var lika effektiva i kroppen. Men vitamin D3 har visats vara 56-87 procent mer effektiv än vitamin D2 när det gäller att höja blodnivåer av vitamin D. Dessutom lagras D3 mer än tre gånger bättre i fettvävnad än vad D2 gör. 

    Källa: Heaney RP, et al. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. J Clin Endocrinol Metab 2010.

    D-vitamin har flera viktiga funktioner i kroppen, till exempel bidrar det till att bibehålla:

    • Normal funktion av immunsystemet
    • Normal benstomme och tänder
    • Normal muskelfunktion


    Bra källor till vitamin D
    Vitamin D finner vi främst i fet fisk, så som lax, sill och makrill. Dessutom förekommer vitamin D i begränsad mängd i kött, berikade mejeriprodukter och ägg. I växtriket finner man D-vitamin i små mängder i vildvuxna svampar. Några av de bästa källorna till vitamin D i vår kost är:

    • Torsklever 
    • Fet fisk 
    • Äggula 
    • Berikade mejeriprodukter
    • Kantareller 

    Behovet av vitamin D

    D-Pearls 125 µg kan vara särskilt bra för:

    • Vuxna med mörk pigmentering eftersom de kräver 5 till 10 gånger mer exponering för solljus för att generera samma mängder vitamin D3 som individer med ljusare pigmentering 
    • De som löper ökad risk för benskörhet
    • Vuxna som inte vistas utomhus dagtid eller undviker solljus
    • Vuxna som bär fullt täckande kläder på sommarhalvåret
    • Människor som är äldre än 70 år eftersom deras hud bildar mindre vitamin D3 från solljus
       

    Mätning av D-vitamin
    Det säkraste sättet att ta reda på sin D-vitaminstatus är med hjälp av ett blodprov. För de flesta friska individer finns det inget direkt behov av att mäta blodnivåer av vitamin D, men för vissa grupper kan det vara lämpligt att göra det.

    Förutom de uppenbara faktorer som påverkar vitamin D-statusen negativt, såsom brist på solljus och dålig kosthållning, finns det mer subtila faktorer som påverkar. Till exempel kan vissa typer av läkemedel minska kroppens absorption av vitamin D och därigenom öka behovet av detta näringsämne.

    Man kan ta reda på sina blodnivåer av vitamin D genom ett blodprov som mäter 25-hydroxivitamin D (25-(OH)D), som uttrycks i nmol/l. D-vitaminstatus graderas på följande sätt:

    • <12 nmol/l: Svår brist 
    • 2-25 nmol/l: Brist 
    • 25-50 nmol/l: Otillräckligt 
    • > 50 nmol/l: Tillräckligt 
    • 75-150 nmol/l: Optimal nivå hos individer med sköra ben och njurpatienter 
    • > ca. 200 nmol/l: Risk för överdosering 

    > = större än
    < = mindre än

    1 nmol/l = 0,4 ng/ml

    Hälsopåståenden

    EUs myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA) har utvärderat vetenskaplig dokumentation gällande positiv effekt på hälsan av olika verksamma ämnen. Följande hälsopåståenden är godkända:

    Vitamin D

    • Bidrar till normal funktion av immunsystemet

    • Bidrar till normala kalciumnivåer i blodet

    • Bidrar till att bibehålla normal benstomme och tänder

    • Bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion

    • Bidrar till normal absorption och användning av kalcium och fosfor

    • Har en roll i processen för celldelning

    trustpilot