Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Vitamin C är effektivt mot oxidativ stress i kroppen
  Oxidativ stress är en kemisk obalans i kroppen som riskerar att skada friska celler och vävnader. Enligt en amerikansk studie har vitamin C visat sig ha en skyddande verkan. Läs vidare för att ta reda på hur du enkelt kan skydda din kropp i situationer med oxidativ stress.

  Många är bekanta med begreppet stress, men färre vet vad oxidativ stress innebär. Detta tillstånd uppstår när mängden skadliga fria radikaler överstiger kroppens förmåga att neutralisera dem med hjälp av antioxidanter, så som vitamin C och E. Många olika tillstånd kännetecknas av oxidativ stress och amerikanska forskare från Oregon State University har nu visat att du effektivt kan minska nivåerna av oxidativ stress med hjälp av vitamin C.

  Sänktes efter några veckor

  I studien fick en grupp testdeltagare en hög daglig dos av C-vitamin. Efter bara tre och en halv vecka kunde forskarna mäta hur deras blodnivåer av malondialdehyd (MDA) sjönk. MDA är en så kallad markör för oxidativ stress och lägre MDA-nivåer indikerar att det finns mindre oxidativ stress i kroppen.

  Bättre användning av vitamin E

  Vi vet sedan tidigare att vitamin C bidrar till regenerationen av den reducerade formen av vitamin E. Forskarna observerade att tillskott av vitamin C förbättrade testdeltagarnas förmåga att ta upp vitamin E från kosten. Det här är viktigt i sammanhanget eftersom vitamin E, precis som vitamin C, bidrar till att skydda cellerna från oxidativ stress. Den synergistiska effekten mellan de två vitaminerna ger ännu bättre skydd mot fria radikaler.

  Vad är oxidativ stress?

  Oxidativ stress är en naturligt förekommande process då reaktiva fria radikaler bildas, detta behöver på kort sikt inte utgöra en hälsorisk. Fria radikaler bildas hela tiden som en naturlig del av vår metabolism, men de kan även komma från andra källor såsom infektioner, exponering för UV-strålning och miljöföroreningar.

  Det är när oxidativ stress blir permanent eller överdriven som det kan resultera i förstörelse av celler och vävnader. Oxidativ stress kan även orsaka det potentiellt skadliga problemet låggradig kronisk inflammation som många lider av (ibland utan att vara medvetna om det). Vi är därför beroende av ett mycket effektivt antioxidantskydd och bör också försöka begränsa vår exponering för fria radikaler.

  Finns i många typer av mat

  Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil för att få i sig många olika näringsämnen. C-vitamin får vi från olika livsmedel såsom frukt (särskilt citrusfrukter), potatis och brysselkål. Vi skulle dock behöva konsumera relativt stora mängder av dessa livsmedel för att nå de doser av vitamin C som användes i den amerikanska studien.

  Vitamin C som kosttillskott

  Många väljer att komplettera kosten med ett C-vitamin-tillskott. Bio-C-Vitamin är ett kosttillskott med 750 mg C-vitamin i varje tablett. Denna tablett är en fördel i situationer med oxidativ stress, där cellerna behöver extra skydd eftersom vitamin C bidrar till att skydda cellerna från oxidativ stress. Produkten innehåller vitamin C i form av kalciumaskorbat, vilket är syraneutralt och därför skonsamt mot magen.