Sök efter

    Sökresultat

    Avsluta

    Utfasning av fossila bränslen minskar selenhalterna




    Utfasning av fossila bränslen minskar selenhalterna

    Det låter kanske galet, men minskad förbränning av kol och andra fossila bränslen leder faktiskt till längre nivåer av ett näringsämne som vi människor behöver för att överleva. Samtidigt måste vi minska användningen av fossila bränslen för miljön och klimatet. Läs mer om hur det hela hänger samman.

    Det finns flera anledningar till att vi måste fasa ut fossila bränslen så snart som möjligt. Dels den rådande klimatsituationen, dessutom känner du säkert till att luftföroreningar skadar dina lungor och påverkar din hälsa negativt. 

    Men paradoxalt visar studier att förbränning av fossila bränslen leder till en högre mängd av det essentiella spårämnet selen i jordarna och i haven. När vi eldar med fossila bränslen släpps nämligen selen ut i atmosfären. Via regn och snö återförs sedan selen till jordarna där det tas upp av grödor och till havet där det anrikas i fisk och skaldjur.

    Enligt en studie, som förra året publicerades i den vetenskapliga tidskriften Communications Earth & Environment, förväntas mängden selen som återförs till jorden minska med 55–80 procent inom en snar framtid. Detta på grund av utfasningen av fossila bränslen.

     

    Selen är livsviktigt för vår hälsa

    Selennivåerna i jorden och berggrunden är naturligt låga i norra Europa och vissa andra delar av världen. Forskare oroar sig nu över den minskade återföringen av selen till jordarna.

    Selen är livsviktigt för oss människor. Det är ett mineral som ingår i 25 till 30 olika selenoproteiner, vilka styr en rad olika kroppsfunktioner som inte kan fungera utan selen. Selen bidrar bland annat till ett normalt fungerande immunsystem och till sköldkörtelns normala funktion. Selen är också viktigt för fertiliteten eftersom det bidrar till normal bildning av spermieceller.

     

    Många behöver öka sitt intag

    Livsmedelsverket rekommenderar att vi får i oss 50-60 mikrogram selen varje dag. Men enligt beräkningar får vuxna i Sverige i dagsläget i sig ungefär 40-50 mikrogram.

    Selen finns i olika livsmedel och det är därför viktigt att äta en balanserad och varierad kost. Kött och fisk är viktiga källor till selen, därför bör de som inte äter så mycket animaliska livsmedel vara uppmärksamma på sitt selenintag. Det samma gäller dem som undviker gluten och spannmål efter som exempelvis vete och råg är viktiga selenkällor. Det blir extra viktigt att tänka på att äta en variation av livsmedel som innehåller selen när återföringen selen till jordarna minskar.

     

    Selenjäst med bra upptag

    På grund av de naturligt låga selennivåerna måste man enligt lag i Finland tillsätta selen i gödsel inom jordbruket. Detta har visat sig vara en framgångsrik lösning eftersom det ökat mängden selen i jordarna och befolkningens selenintag.

    Många väljer att ta selen som kosttillskott för att få i sig mer selen. Pharma Nords patenterade selenjäst, SelenoPrecise är ett bra val för den som vill ha en väldokumenterad kvalitetsprodukt. SelenoPrecise är en patenterad selenjäst som innehåller flera olika organiska selentyper. Studier bekräftar att 88,7 procent av selenet i SelenoPrecise absorberas i kroppen.

    Tack vare all dokumentation som finns för SelenoPrecise valde forskarna bakom den svenska studien KiSel-10 denna produkt till sin studie. Studien visade att ett dagligt tillskott med 200 mikrogram SelenoPrecise i kombination med 200 milligram Bio-Qinon Active Q10 var positivt ut flera aspekter, bland annat för studiedeltagarnas livskvalitet.