Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Tester visar varför det är viktigt att välja Q10 med omsorg
   

  Som konsumenter vill vi känna oss trygga när vi handlar kosttillskott online, speciellt när det kommer till produkter med Q10 där vi förväntar oss få den kvalitetsprodukt vi betalar för. Men ett nytt test av Q10-tillskott avslöjar att även välkända webbsidor har problem med oseriösa tillverkare.

  Coenzym Q10 har blivit ett av de mest populära och mest använda kosttillskotten, vilket är förståeligt. Studier visar nämligen att detta vitaminliknande ämne bland annat har en viktig inverkan på vår livskvalitet.

  Många konsumenter köper Q10 på nätet, vilket man borde kunna göra utan att tvivla på produktens kvalitet. Men det nya testet av olika Q10-produkter, vilka säljs på internationella webbplatser, visar tyvärr att människor riskerar att bli vilseledda. Nutraingredients.com har rapporterat om testet.

   

  Sju av åtta produkter har kvalitetsbrister

  Testet gjordes av ett amerikanskt företag som redan för flera år sedan upptäckte hur få Q10-tillskott som uppfyllde minimikraven på kvalitet. Företagets avslöjande har uppmärksammats genom flera utmärkelser av branschen och har välkomnats av många tillverkare av kosttillskott.

  I det senaste testet som gjordes undersöktes åtta Q10-produkter. Dessa hade underkänts i tidigare tester men såldes fortfarande och fick nu en ny chans. Det visade sig att kvalitetsproblemen kvarstod för sju av produkterna. Det framkom också att det i många fall fanns avvikelser mellan det deklarerade och det faktiska innehållet av Q10.

   

  Missvisande och låg dos

  Till exempel använde tillverkarna av fyra olika märken samma produktnamn på etiketten: "CoQ10 400 mg Max Strength". På baksidan skrev de dock "400 mg/6 procent i styrka". Med andra ord så får konsumenten bara 24 mg Q10 per kapsel, vilket är mindre än hälften av den lägsta dos som brukar användas i Q10-forskning. I kliniska studier används nämligen oftast minst 100-200 mg Q10.

   

  Absorption förbises

  Likt många andra konsumenttester av Q10-märken så valde man i det senaste testet att inte fokusera på det viktigaste – produktens biotillgänglighet.

  Visst är det relevant att titta på hur stor mängd Q10 som finns i en produkt, men om den aktiva ingrediensen inte tas upp väl i blodet och tar sig till kroppens olika vävnader är det egentligen inte meningsfullt att bekymra sig för vilken mängd Q10 som finns i produkten.

  Q10 med vetenskaplig dokumentation

  Som en av få tillverkare kan Pharma Nord presentera vetenskaplig dokumentation som visar att Q10-innehållet i produkterna tas upp effektivt. Många av de publicerade studierna som har genomförts med Pharma Nords Q10-formula visar även att den aktiva ingrediensen inte bara har god biotillgänglighet, utan att den ger även mätbara hälsoeffekter. Som exempelvis i den stora internationellt erkända KiSel-10-studien (International Journal of Cardiology, 2013) och Q-Symbio (JACC, Heart Failure, 2014).