Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Forskare visar vägen till bättre livskvalitet
  Svenska forskare fortsätter rekommendera selen och Q10 till äldre. Den svenska studien, KiSel-10, publicerad i International Journal of Cardiology 2013, har lett till nya upptäckter, skriver tidningen Kurera. Läs om den banbrytande forskningen här.


  Äldre personer som söker högre livskvalitet kan bevisligen dra stor nytta av att ta tillskott av selen och det vitaminliknande ämnet Q10. Det visade den svenska studien, KiSel-10, som publicerades för fyra år sedan i International Journal of Cardiology.

  I hälsotidningen Kurera kunde man nyligen läsa att forskarna bakom KiSel-10-studien sedan dess har gjort en rad nya analyser av de många blodprov som togs från totalt 443 svenska studiedeltagare.

  Baserat på dessa nya rön fasthåller forskarna, med kardiolog och överläkare Urban Alehagen på Linköpings universitet i spetsen, att det är mycket fördelaktigt att använda dessa två preparat.

   

  Dokumenterad kvalitet avgjorde


  Den svenska forskargruppen, som även omfattar läkare och statistiker från Karolinska Institutet i Stockholm, sökte målmedvetet efter rätt produkter till sin studie.

  Det är väsentligt för resultatet av dubbelblinda, placebokontrollerade studier som KiSel-10 att de aktiva substanserna tas upp i blodet för att uppnå den förväntade effekten.

  "Av de tio olika fabrikat vi tittade på inför vår studie så var Pharma Nords selen och Q10 de vi valde därför att de har kvalitetskontroll och dokumentation", säger Urban Alehagen till Kurera.

   

  Backas upp av ny forskning


  KiSel-10 är en av de mest uppmärksammade studier där man har gett kosttillskott till friska människor för att se om det finns en mätbar effekt.

  Baserat på ytterligare analyser av blodproven från den fyra år långa grundstudien har forskarna publicerat nio vetenskapliga publikationer fram till idag. Dessa publikationer bekräftar den positiva inverkan selen och Q10 har på äldres hälsa.