Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Ny studie om fördelarna med D-vitamin
  Ett väl fungerande immunsystem ger bra skydd mot luftvägsinfektioner, så som förkylning och influensa. Ett sätt att bibehålla ett normalt immunsystem är att få i sig tillräckligt med vitamin D. En ny brittisk studie har undersökt saken.


  Om du vill ha ett väl fungerande immunsystem som hjälper dig att avvärja influensa och andra luftvägsinfektioner lönar det sig att hålla det i gott skick, till exempel med hjälp av vitamin D. I en artikel på BBC News kan du läsa om en ny brittisk studie på luftvägsinfektioner (inklusive influensa och förkylning) och om olika strategier för att förebygga dem.

  Den brittiska studien, som genomfördes av forskare från Queen Mary University of London (QMUL) och som publicerades i British Medical Journal, studerade förekomsten av luftvägsinfektioner hos den brittiska befolkningen. I artikeln på BBC News diskuteras influensavaccin och behovet av att öka intaget av vitamin D.

   

  Därför behöver vi mer vitamin D

  Orsaken till det ökade fokuset på D-vitamin är att vi människor behöver detta näringsämne för att bibehålla ett normal immunsystem. Vi har förmågan att producera vitaminet när vår hud exponeras för solljus (utan solskyddsmedel).

  Men det solljus som når oss under vinterhalvåret - vilket också är den period då förkylningar och influensa brukar gå runt - är inte tillräckligt starkt för att kroppen ska kunna syntetisera vitamin D.

  Därför har många människor låg status av vitaminet på hösten och vintern och kan dra nytta av tillskott.

   

  Hur man får tillräckligt

  Vi kan bara producera vitamin D från solljus från maj till september. Resterande halvan av året står solen alltför lågt på himlen för att vi ska kunna bilda vitaminet via dess strålar.

  Vissa livsmedel, fet fisk i synnerhet, innehåller vitamin D. Men att förlita sig till kosten ger ingen garanti för att få den tillräckliga mängden av denna viktiga näringsämne.

   

  Vitamin D med dokumenterad biotillgänglighet

  Allt fler människor tar tillskott av D-vitamin för att vara på den säkra sidan. D-Pearls är ett bra val eftersom de innehåller biologiskt aktivt vitamin D3 löst i kallpressad olivolja, vilket säkerställer överlägsen absorption i matsmältningssystemet.

  Biotillgängligheten av D-Pearls har undersökts av forskare från Universitetet i Oslo i Norge. Forskarna testade två formuleringar av D-Pearls (en låg dos och högre dos) på en grupp idrottare och visade att båda doserna absorberades effektivt i kroppen.

  Läs mer om D-Pearls


   

  Visste du att...

  • Solskyddsmedel med en solskyddsfaktor högre än 8 blockerar syntesen av D-vitamin i huden
  • Du har tusentals vitamin D-receptorer i kroppens alla olika vävnader
  • Vitamin D ackumuleras i fettvävnad. Överviktiga människor har ofta vitamin D-brist eftersom näringsämnet inte kommer in i blodomloppet