Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Ny forskning visar att D-vitamin stödjer immunsystemet via tarmen
  Ny forskning visar att D-vitamin stödjer immunsystemet via tarmen

  En viktig del av D-vitaminets roll för immunsystemet sker i vårt tarmsystem, har en ny undersökning visat.

  Vitamin D hjälper till att reglera en mängd olika kroppsfunktioner, det bidrar bland annat till att bibehålla normal benstomme och muskelfunktion samt till normal funktion av immunsystemet. I en nyligen publicerad studie har danska forskare från Aalborgs universitet, i samarbete med brittiska och amerikanska kollegor, visat att D-vitamin påverkar tarmens bakteriesammansättning, vilket stödjer kroppens immunsystem. Eftersom 70-80 procent av våra immunceller finns i tarmen är det inte särskilt förvånande att D-vitamin är involverat i tarmens biokemi. Detta samband har inte uppmärksammats tidigare.

  D-vitaminreceptorer i alla vävnader

  Studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science, följer det växande antalet forskningsrapporter som visar att vi behöver D-vitamin för att upprätthålla en normal funktion av immunsystemet. Tidigare trodde man att vitaminet främst var viktigt för vår benstomme, men då vi har D-vitaminreceptorer i nästan alla kroppens vävnader, tyder det på att ämnet hjälper till att upprätthålla funktioner på många olika ställen i kroppen.

  1,5 miljoner danskar deltog i studien

  Studien var uppdelad i två faser. Den första fasen bestod av försök på möss, där forskarna undersökte hur D-vitamin påverkade mössens immunsystem genom mekanismer i tarmen. Här fann de en tydlig och signifikant koppling. I den andra delen av studien genomförde forskarna liknande jämförelser på människor, med utgångspunkt från registerdata om 1,5 miljoner danskar. Även här kunde de se en liknande koppling. Danmark är ett av få länder som har så välorganiserad och omfattande hälsodata på befolkningen, vilket möjliggör för denna typ av jämförelser. Baserat på detta drar forskarna slutsatsen att resultaten från mössförsöken kan appliceras på människor.

  D-Pearls används av forskare

  Det bedrivs en hel del forskning om D-vitaminets betydelse för människors hälsa. Ett av de mest väldokumenterade D-vitamintillskotten är D-Pearls från Pharma Nord. Kosttillskottet innehåller biologiskt aktivt D3-vitamin i kallpressad olivolja för att säkerställa optimal absorption i kroppen, vilket är nödvändigt för att vitaminet ska tas upp i blodet.

  Dokumenterat upptag

  D-Pearls har dokumenterats i flera högkvalitativa vetenskapliga studier. Det har bland annat testats av norska forskare från Oslo universitet i en studie där de undersökte muskelfunktionen hos en grupp toppidrottare. I en annan studie jämförde norska forskare skolbarns D-vitaminnivåer och deras förmåga att lösa mentalt krävande uppgifter. En liknande studie har även genomförts på vuxna i USA. Forskare från Queen Mary University i London har även genomfört en stor studie om vitamin D och immunsystemet. Alla studier har publicerats i vetenskapliga tidskrifter och dokumenterar att D-Pearls effektivt ökar D-vitaminhalten i blodet.

  D-Pearls finns i flera olika styrkor, från 20 mikrogram till 125 mikrogram vitamin D per kapsel, så att du lätt kan hitta det alternativ som passar dig bäst. Preparatet finns även i en vegansk version (38 mikrogram) där kapseln är tillverkad av potatis, ärtor och majs.