Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Ny forskning bekräftar: Selen är bra för din hälsa
  Forskare visar stort intresse för selenets hälsofördelar

  En ny omfattande svensk studie på närmare 5000 personer belyser det enorma vetenskapliga intresset som finns för att kartlägga alla hälsofördelar med selen – ett spårämne som vi får i oss lite av i Sverige.

  Den nya studien, som genomförts av forskare vid Lunds universitet, fokuserar på en särskild grupp av proteiner som människokroppen inte kan producera utan närvaro av selen. Vi människor bildar 25 till 30 olika selenberoende enzymer – eller selenoproteiner – som krävs för en rad livsviktiga kroppsfunktioner.

  Om vi inte får tillräckligt med selen kan det störa kroppens produktion av selenoprotein P (SEPP1), som är ett av de viktigaste selenoproteinerna och som ansvarar för att transportera selen till hjärtat och andra organ som behöver näringsämnet. SEPP1 är också en kraftfull antioxidant som skyddar mot oxidativ stress.

   

  Studie på nästan 5000 personer

  Den nya svenska studien visar att låga selennivåer i blodet ger en väsentligt lägre nivå av selenoprotein P hos både män och kvinnor. Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Free Radical Biology and Medicine och forskarna använde sig av hälsodata från den stora svenska kohortstudien, Malmö Förebyggande Medicin, med mer än 4800 deltagare.

   

  Knappast en överraskande observation

  De svenska forskarna jämförde blodnivåerna av selen och selenoprotein P hos alla deltagare och kunde konstatera att de 20 procent av deltagarna som hade lägst selenstatus, var de som hade den mest uttalade bristen av selenoprotein P. Det var knappast en överraskning att så många av studiedeltagarna hade låga selennivåer i blodet, med tanke på att Europa har låga selenhalter i jordarna.

   

  Selenfattig jordbruksmark

  Det är viktigt att äta en balanserad och varierad kost för att få i sig alla viktiga näringsämnen, inklusive selen. Men jordbruksmarken i Sverige och stora delar av Europa innehåller mycket lite selen jämfört med länder i andra delar av världen. Det är därmed en utmaning att få i sig tillräckligt med selen varje dag här i Sverige.

  Ny vetenskap tillkommer ständigt och de rekommendationer vi får anpassas därefter. De nordiska näringsrekommendationerna har nyligen uppdaterats och rekommendationen för selen har höjts med 50 procent. Livsmedelsverkets riktlinjer för kvinnor har ökat från 50 till 75 mikrogram per dag och från 70 till 90 mikrogram för män.
   

   

  Selen i tablettform

  Många människor skulle kunna dra nytta av att ta ett kosttillskott med selen, så som SelenoPrecise, för att komplettera den dagliga kosten. Preparatet innehåller den patenterade selenjästen SelenoPrecise som innehåller över 20 olika organiska selenkällor. Preparatet användes av forskarna som genomförde den banbrytande KiSel-10-studien, publicerad i International Journal of Cardiology 2013. De handplockade detta preparat specifikt på grund av dess dokumenterade kvalitet och upptag i kroppen.

  Selen som näringsämne bidrar bland annat till normal funktion av immunsystemet, normal sköldkörtelfunktion samt till att bibehålla normalt hår och naglar.