Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Forskning pekar ut den bästa formen av D-vitamin
  Forskning pekar ut den bästa formen av D-vitamin

  Ny brittisk forskning påvisar ett bakslag för vitamin D2 och pekar samtidigt ut vitamin D3 som det överlägsna valet. Om du vill vara på den säkra sidan - välj ett D-vitaminpreparat som har dokumenterats i vetenskapliga studier.

  Fler och fler människor tar ett dagligt tillskott av D-vitamin för att vara helt säkra på att ha tillräckliga blodnivåer av detta viktiga näringsämne. Våren är den tid på året då särskilt många människor kan ha låga nivåer av vitamin D.

  Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt D-vitamintillskott till vissa grupper som riskerar att få låga nivåer av D-vitamin. Det omfattar alla vuxna över 75 år och barn under 2 år. Det gäller även de som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat samt alla som inte exponeras för solljus på sommaren.

  Brittiska forskare från University of Surrey har nu påvisat vikten av att välja rätt typ av D-vitamin. Vitaminet finns i olika former och forskningen visar att det är stor skillnad mellan att ta vitamin D2 och vitamin D3.

   
  Pharmanord image

  Vitamin D3 är det bästa valet för immunsystemet

  Enligt den nya brittiska studien som publicerades i Frontiers in Immunology (februari 2022) har vitamin D2 inte samma mätbara effekt på immunsystemet som vitamin D3.

  Forskarna upptäckte skillnaden genom att ge ett dagligt tillskott av antingen vitamin D2 eller vitamin D3 till studiedeltagarna under 12 veckor.

  Studien visade tydligt att vitamin D3 stimulerade en signalväg som har en avgörande betydelse för immunsystemet och dess vita blodkroppar, som alla är utrustade med D-vitaminreceptorer. Samma effekt kunde inte påvisas med vitamin D2.

   

  Absorberas lättare i blodet

  Det är inte bara den nya brittiska studien som pekar på att vitamin D3 är det bästa valet. År 2012 visade en studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition att vitamin D3 höjer blodnivåerna av 25(OH)D mer effektivt än vad  vitamin D2 gör. 25(OH)D är är den form av D-vitamin som mäts i blodprover.

  Forskarna drog även då slutsatsen att vitamin D3 förmodligen skulle bli den föredragna formen av D-vitamin i kosttillskott, och mycket tyder på att de hade rätt.

   

  Ett preparat med vetenskaplig dokumentation

  För att vara säker att du får valuta för pengarna är det bra att välja ett preparat som används i forskning. D-Pearls från Pharma Nord innehåller vitamin D3 och har i en rad humanstudier uppvisat ett bra upptag samtidigt som det fastställt den effekt som forskarna hade förväntat sig. Detta är viktigt när man väljer preparat till vetenskaplig forskning, eftersom en tillförlitlig effekt är avgörande för resultatet av studier. Men det är också viktigt för konsumenten att kunna lita på sitt val av preparat.