Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Minskande selennivåer i odlad fisk
  Att fisk är ett livsmedel relativt rikt på selen vet många. Men visste du att mängden selen i fisk minskar markant då fisken matas med vegetabiliska råvaror istället för marint foder? Läs mer om den sjunkande mängden selen vi får i oss från odlad fisk.


  Fisk, i synnerhet fet sådan, är ett hälsosamt livsmedel. Det förser oss med essentiella fettsyror samt flertalet livsviktiga vitaminer och mineraler. Fisk är en av våra viktigaste källor till spårämnet selen, särskilt här i norra Europa där grödorna är fattiga på selen. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk 2-3 gånger per vecka för att få i oss goda mängder av dess nyttigheter.

   

  Odlad fisk matas med vegetabilier

  Men i takt med att efterfrågan på fisk ökar har fodret till odlad fisk i allt högre grad växlat från att bestå av fiskmjöl och fiskolja, till substitut gjorda på bl.a. soja, majs och vegetabiliska oljor.

  Miljöaspekten och minskad tillgång på marint foder är andra viktiga orsaker till att växtbaserat foder har ökat till odlad fisk.

   

  Seleninnehållet i lax minskar

  Det växtbaserade fodret får odlad lax att växa till normal storlek men det finns en stor nackdel med detta foder enligt forskningen. Det är nämligen så att ju mer växtbaserat foder laxar matas med, desto mindre selen innehåller fisken när den hamnar på tallriken, det visar en studie utförd av forskare i Storbritannien, publicerad i British Journal of Nutrition* 2016. Studien visar att de laxar som fick lägst mängder marint foder innehöll hälften så mycket selen som de laxar som fick högst mängder.

  Att äta en balanserad kost är ett bra sätt att se till att du får en variation av de näringsämnen som kroppen behöver. Men det blir såklart problematiskt när en av våra viktigaste källor till selen innehåller allt mindre av detta livsviktiga mineral, särskilt eftersom den mängd selen vi får i oss från kosten här i Sverige är låg.

  *Källa: Br J Nutr. 2016 Apr;115(8):1325-38. doi: 10.1017/S0007114516000416.


  Kvicksilver ”stjäl” selen

  Det finns en annan orsak, utöver den minskade halten marint foder, som reducerar mängden biotillgängligt selen i fisk. Selen binder nämligen till kvicksilver och bildar molekylen kvicksilverselenid.

  På grund av havsföroreningar innehåller fisk kvicksilver och andra tungmetaller, vilket leder till att en stor del av fiskens naturliga selenhalter beslagtas av kvicksilver. Det bundna selenet är inte längre tillgängligt för organismen och kan därför inte användas i de selenberoende proteinerna (selenoproteiner).

  Det här betyder att man måste öka selenintaget ytterligare för att kompensera för förlusterna.

   

  Säkerställ ett bra selenintag

  Ett enkelt och säkert sätt att öka ditt selenintag är att använda SelenoPrecise, en unik och patenterad organisk selenjäst med dokumentation som visar att 88,7% av selenet absorberas i kroppen. SelenoPrecise har dokumenterats i över 40 vetenskapliga studier.

  Det var på grund av den överlägsna biotillgängligheten och kvaliteten som SelenoPrecise användes i den banbrytande studien KiSel-10, som publicerades i International Journal of Cardiology 2013.

  Utifrån data från den fyraåriga grundstudien har forskarna publicerat ytterligare nio vetenskapliga publikationer.
   

  Läs mer om selenjästen SelenoPrecise