Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Kan vi reglera vår egen åldrandeprocess?
  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

  Kan vi reglera vår egen åldrandeprocess?

  Medierna fokuserar på två näringsämnen

  Det verkar som att vi genom att ta tillskott av två ämnen kan påverka hur snabbt kroppens celler åldras. Forskning utförd av norska och svenska forskare ger oss nya och spännande insikter om vår åldrandeprocess.

  De flesta av oss har en stark önskan om att behålla vår ungdomlighet så länge som möjligt. Enligt en artikel publicerad på www.aftonbladet.se den 12 juni 2024 har vi nu kommit ett steg närmare att uppfylla denna önskan. En banbrytande studie avslöjar att vi troligen kan hjälpa kroppen genom att komplettera vår kost med två specifika ämnen – nämligen mineralet selen och det vitaminliknande ämnet coenzym Q10.

  Påverkar cellernas åldrande

  I samarbete med norska och svenska kollegor har seniorforskaren Trine Baur Opstad från Ullevål Universitetssjukhus undersökt effekten av att kombinera selen och coenzym Q10. Resultatet av denna forskning är unikt. Studien, som omfattade en stor grupp friska äldre män och kvinnor, visade att denna specifika kombination av näringsämnen påverkar en central del av cellernas inbyggda överlevnadsfunktion.

  Längre hållbarhet

  Cellernas livslängd beror på hur väl deras arvsmassa – eller DNA – är skyddat. För att skydda DNA-strängarna finns telomerer, vilket är specialiserade strukturer som fungerar som skyddskapslar. Dessa kan jämföras med plaständarna på skosnören, som förhindrar att de fransar sig. Varje gång en cell delar sig förkortas telomererna. När telomererna är helt borta dör cellen. Studien visade att hos de personer som fick tillskott av selen och coenzym Q10 var telomerförkortningen betydligt mindre än hos de som fick placebotabletter. Med andra ord förlängdes cellernas hållbarhet.

  Mindre selen och Q10 hos äldre

  Selen bidrar till att skydda cellerna från oxidativ stress och till normal funktion av immunsystemet. Mineralet finns naturligt i livsmedel som paranötter, fisk och fullkorn. Coenzym Q10 får vi exempelvis från soja, sardiner, kött och broccoli, men mängderna är relativt små. Kroppen kan själv producera coenzym Q10, men vår egenproduktion av ämnet når sin topp runt 20-årsåldern och avtar därefter gradvis. Skandinavien är dessutom ett område med låga selenhalter i jordbruksmarken, vilket resulterar i att många äldre i de nordiska länderna har låga nivåer av båda dessa ämnen.

  Använde sig av Pharma Nords preparat

  I KiSel-10-studien, som publicerades 2013 i International Journal of Cardiology, användes de två preparaten SelenoPrecise och Bio-Qinon Active Q10 från Pharma Nord. Forskarna fann att de studiedeltagare som tog dessa två tillskott upplevde markant bättre livskvalitet på flera områden jämfört med de som fick placebotabletter. Den nya telomerstudien ger en möjlig förklaring till detta fenomen.