Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Hur mycket selen rekommenderas – behövs tillskott?
  Ett betydligt högre selenintag rekommenderas av nordiska experter

  Både män och kvinnor bör öka sitt dagliga intag av mineralet selen med 50 procent enligt uppdaterade näringsrekommendationer från det Nordiska ministerrådet. Samtidigt är innehållet av selen i kosten redan lågt i Sverige och övriga norra Europa.

  Män och kvinnor i de nordiska och baltiska länderna uppmanas nu att öka sitt dagliga intag av det essentiella spårämnet selen. Enligt de reviderade nordiska näringsrekommendationerna (NNR) bör män öka sitt dagliga selenintag från 60 till 90 mikrogram, medan kvinnor bör öka sitt intag från 50 till 75 mikrogram. Jämfört med de tidigare riktlinjerna från NNR är detta en femtioprocentig ökning av det dagliga rekommenderade intaget för detta mikronäringsämne. I dagsläget rekommenderar Livsmedelsverket ett intag på 50-60 mikrogram selen om dagen, råd som är baserade på föregående upplaga av NNR. I höst förväntas Livsmedelsverket höja sina rekommendationer utefter den reviderade rapporten.  

   

  Stödjer livsviktiga kroppsfunktioner

  De nordiska och baltiska länderna har låg selenhalt i jordarna, vilket återspeglas i de låga koncentrationerna av selen i närodlade livsmedel. Detta utgör ett potentiellt problem eftersom ämnet behövs för att stödja 25–30 olika selenberoende enzymer, kallade selenoproteiner. Dessa selenoproteiner kontrollerar ett antal viktiga funktioner i kroppen som sköldkörtel, immunsystem, fertilitet, cellskydd och mycket annat. Men det finns sätt att övervinna detta hinder.

   

  Selenberikat gödsel

  I Finland, där selenintaget tidigare var förhållandevis lågt, fattades ett officiellt beslut 1984 om att tillsätta selen i gödsel inom jordbruket. Och denna policy har man hållit fast i sedan dess. Som ett resultat har den finska befolkningen numera ett tillräckligt selenintag. Liknande åtgärder har inte vidtagits i andra länder, men det finns alternativa strategier för att säkerställa en optimal selenstatus.

   

  Finns även i tablettform

  Det rekommenderas att äta mycket selenrika livsmedel som nötter (paranötter är mycket rika på selen), inälvsmat, fisk, skaldjur och fullkorn. Att inkludera ett selentillskott i tablettform som en del av en i övrigt balanserad kost kan också vara fördelaktigt. Selen bidrar till normal funktion av immunsystemet och till normal sköldkörtelfunktion. Selen bidrar också till normal bildning av spermieceller och till att skydda celler från oxidativ stress.

  Pharma Nords patenterade selenjäst, SelenoPrecise, innehåller över 20 olika organiska selenföreningar, vilka representerar den variation av selentyper du får i dig av att äta en mångsidig kost med olika selenrika livsmedel. SelenoPrecise har utmärkt upptag i kroppen och är dokumenterad i över 75 publicerade studier. Exempelvis har SelenoPrecise använts i danska studier på sköldkörtelns hälsa.

  Forskarnas val

  På grund av det gedigna studieunderlaget valde forskarna bakom den banbrytande studien KiSel-10, publicerad i International Journal of Cardiology 2013, just SelenoPrecise till sitt forskningsprojekt. Studien genomfördes på 443 friska svenska män och kvinnor med låg selenstatus och visade att preparatet effektivt höjde selennivåerna i blodet.