Sök efter

    Sökresultat

    Avsluta

    Hopp för alla som riskerar artros




    Inom de närmsta 15-20 åren kommer minst 30 procent av den svenska befolkningen över 45 år drabbas av artros i lederna. Det visar ny forskning från Lunds universitet. Fler och fler experter pekar på glukosamin som en möjlig behandling.


    Idag har var fjärde skåning i åldern 45 år och uppåt artros i en eller flera leder, men inom de närmaste 16 åren kommer antalet att öka, så var tredje svensk drabbas av sjukdomen. Det menar forskaren Aleksandra Turkiewicz, nybliven doktor vid Lunds universitet som har specialiserat sig på folkhälsa och epidemiologi. Hennes forskning om artros är baserad på den skånska befolkningen, men siffrorna ser förmodligen liknande ut även på andra platser i Sverige.

    Knän är mest utsatta
    Det är särskilt knäet som angrips av artros, säger hon, men berättar också att sjukdomen även förekommer i andra leder i kroppen. Den vanligaste medicinska behandlingen har genom åren varit smärtstillande, antiinflammatoriska läkemedel, men läkare och forskare har fått upp ögonen för en annan behandling som har visat sig lindra smärta lika effektivt utan samma biverkningar.


     

    Glukosamin är verksamt

    Stora studier har visat att ämnet glukosamin, som ingår som en naturlig komponent i uppbyggandet av cellbrosk, kan hjälpa i många situationer.

    Preparatet Glukosamin Pharma Nord är registrerat som receptfritt läkemedel för att lindra symtomen vid lätt till måttlig ledförslitning (artros) och är ett utmärkt val för personer med smärta och nedsatt rörelseförmåga.

    Läs mer om Glukosamin Pharma Nord


    Glukosamin Pharma Nord. Glukosaminsulfat. Laktosfri kapsel 400 mg. Receptfritt läkemedel. Avsett för att lindra symtomen vid lindrig eller måttlig ledförslitning (artros) hos vuxna.1 kaspel 3 gånger dagligen. Alternativt kan alla 3 kapslar intas på en gång. Använd inte om allergi mot skaldjur föreligger. Läs bipacksedeln noga före användning. Pharma Hus AB, Box 8134, 16308 Spånga.



    Välj alltid glukosamin med läkemedelskvalitet

    Glukosamin kan endast köpas som läkemedel i Sverige, men det säljs också illegalt, som kosttillskott på nätet. Det finns goda skäl att hålla sig borta från dessa illegala kosttillskottsprodukter eftersom kvalitet och säkerhet är mycket osäker.

    Sedan början på 2000-talet har glukosamin sålts som läkemedel för lätt till måttlig artros, och många patienter har haft stor nytta av effekten.
    Men vissa forskare har ifrågasatt effektiviteten av glukosamin. Av en metaanalys från 2014 drogs slutsatsen att man inte kunde se någon effekt vid behandling av artros. Metaanalysen utfördes genom att alla de studier som gjorts på glukosamin samlades, sedan lades alla resultat ihop och man tittade på den totala effekten.

    Men sådana studier ger ofta motstridiga resultat. Detta beror på att många av studierna är gjorda med glukosaminpreparat som inte produceras som läkemedel och därför inte har samma höga kvalitet. Studierna som ingick var även utförda med olika former av glukosamin: hydroklorid och sulfat.

    Just detta problem har en stor grupp av ledande forskare från flera länder skrivit om i en vetenskaplig artikel i tidskriften Current Medical Research & Opinion. I sin artikel påpekar experterna att när man bara tittar på de studier som gjorts med glukosaminsulfat i farmaceutisk kvalitet, finns det en statistiskt signifikant och kliniskt betydelsefull effekt, som är i nivå med läkemedel för behandling av artrit.

    Du kan se en lista över experterna här:

    Jean Yves Reginster - Dept. of Public Health, Liége Belgien
    Cyrus Cooper – Musculoskeletal Biomedical Research, University of Oxford
    Marc Hochberg – Rheumatology Dept. of Medicine, University of Maryland
    Jean-Pierre Pelletier – Osteoarthritis Research Unit, University of Montreal
    René Rizzoli – Service of Bone Diseases, University hospital of Geneve
    John Kanis – WHO Centre for Metabolic Bone Diseases, Uni. of Sheffield
    Eric Abadie – Division of Cardiology, Ambroise Paré Hospital, Paris
    Emmanuel Maheu – Rheumatology Dept. St. Antoine Hospital, Paris
    Maria Luisa Brandi – Dept. of Surgery, University of Florence
    Jean-Pierre Devogelaer – Dept. of Rheumatology, Saint-Luc Uni. Hospital, Louvain
    Jaime Branco – Dept. of Rheumatology, University Nova de Lisboa, Lisbon
    Gabriel Herrero-Beaumont – Bone and Joint Research, Fundacion Jiménez Diaz, Madrid
    Pieter D´Hooghe - Dept. of Orthopedics and Sports Medicine, Aspetar Hospital, Qatar
    Olivier Bruyere – Epidemiology and Biostatistics, University of Liege