Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Håller dina ben dig vaken om natten?
   

  En grupp forskare har undersökt sambandet med intag av magnesium och nattliga kramper. Läs mer för att ta del av deras upptäckt, och varför formen av magnesium är viktig. 

  Att vakna mitt i natten med en hård och spänd vadmuskel kan vara mycket obehagligt. Många människor besväras av kramper i ben eller fötter, vilket kan vara både smärtsamt och störande för nattsömnen.

  En god nyhet är att forskare har kommit fram till att mineralet magnesium kan göra skillnad. Magnesium bidrar nämligen både till normal muskelfunktion och normal funktion av nervsystemet.

  Därför är det också ett populärt mineral hos idrottare – vilket en studie som publicerats nyligen kan ge en förklaring till.

   

  Placebokontrollerad studie

  Studien, som publicerades i Nutrition Journal i oktober 2021, var dubbelblind och placebokontrollerad.

  Två grupper med lika många deltagare fick under två månader antingen tabletter med magnesium eller placebo, och varken forskarna eller deltagarna visste alltså vem som fick vad.

   

  En god natts sömn

  Efter två månader med antingen magnesium eller placebo såg forskarna en tydlig skillnad mellan de två studiegrupperna.

  Deltagarna som fått ett dagligt tillskott av magnesium upplevde att det hade bidragit till normal funktion av deras muskler och nerver. De kände sig mer avslappnade på natten och hölls inte längre vakna av oroliga ben, till skillnad från gruppen som fått placebo.

   

  Livsviktigt mineral

  Magnesium finns i alla kroppens celler och spelar flera viktiga roller. Mineralet är delaktigt i över 300 olika biokemiska processer i kroppen, bland annat just muskel- och nervfunktioner.

  Det är därför viktigt att äta en varierad kost med bra magnesiumkällor. Dessa inkluderar nötter, grönsaker (särskilt bladgrönsaker) och fullkorn. Du kan även komplettera med ett kosttillskott, Bio-Magnesium är ett bra val för den som vill ha en väldokumenterad kvalitetsprodukt.

   

  Magnesium som kroppen lätt kan ta upp

  Bio-Magnesium innehåller ett komplex med tre olika sorters magnesium. Det är blandningen av dessa magnesiumkällor som möjliggör en hög biotillgänglighet. 

  Tabletten löses upp mycket snabbt, vilket gör att magnesiumet kan absorberas i matsmältningssystemet och distribueras vidare till alla de kroppsvävnader som behöver det. Varje tablett innehåller 200 mg magnesium och rekommenderad daglig dos är 1-2 tabletter.

  Produktens biotillgänglighet har bekräftats i vetenskapliga studier. Ett exempel är en dubbelblind, placebokontrollerad finsk studie från 2008. Studien visade att de deltagare som tagit Bio-Magnesium varje dag i åtta veckor hade sex gånger högre magnesiumhalt i blodet, i jämförelse med deltagarna i kontrollgruppen som inte fått magnesiumtillskott.