Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Forskare oroliga - selenintagen låga i Sverige
  Om du bor i Sverige finns det en risk att du inte får i dig tillräckligt med selen, ett näringsämne som är avgörande för din hälsa. Fortsätt läsa för att ta reda på hur problemet kan lösas.


  Forskarna är oroade över de låga nivåerna av mineralen selen i den europeiska kosten. Vi vet sedan tidigare att selen krävs för att upprätthålla normal immunhälsa, fertilitet och sköldkörtelfunktion. I en nyligen publicerad epidemiologisk studie med 520.000 män och kvinnor från bland annat Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Storbritannien visades att låga nivåer av selen i blodet leder till ett svagt immunförsvar.

  Studien, som publiceras i American Journal of Clinical Nutrition, stödjer tidigare studier där forskare har funnit samband mellan selenbrist och negativa hälsoeffekter.

   

  Selenfattiga jordar i norra Europa

  Intaget av selen i norra Europa är oroväckande lågt av olika skäl. Ett av dem är att jordbruksmarkerna i Europa innehåller förhållandevis låga nivåer av detta viktiga näringsämne. Nivåerna selen i jordarna ökar inte såvida man inte åter adderar det till jordbruksmarkerna.

  Finska regeringen löste problemet
  Det var precis detta som den finska regeringen gjorde för att åtgärda den låga selenstatus finländarna hade i mitten av 80-talet. Selenberikning av allt konstgödsel gjordes då obligatoriskt i Finland.

  Här i Sverige har forskare nyligen pekat på nivåer av selen hos äldre som är lägre än det optimala och i Storbritannien har det genomsnittliga selenintaget mer än halverats under de senaste tre till fyra decennierna enligt den brittiska selenexperten professor Margaret P. Rayman från University of Surrey i Guildford.

   

  Den enkla lösningen

  Att äta en balanserad kost är ett bra sätt att se till att du får en variation av de näringsämnen som kroppen behöver. Men det är bevisligen problematiskt att få i sig tillräckligt av vissa näringsämnen via kosten, så som selen. Ett enkelt och säkert sätt att öka ditt selenintag är att använda SelenoPrecise, en unik och patenterad organisk selenjäst med dokumentation som visar att 88,7% av selenet absorberas i kroppen.

  Det var på grund av sin överlägsna biotillgänglighet och kvalitet som SelenoPrecise användes i den banbrytande studien KiSel-10, som publicerades i International Journal of Cardiology 2013.
   

  Läs mer här