Sveriges jordar är selenfattiga
Jordbruksmarken i Sverige, precis som i övriga norra Europa, är selenfattig. Grödor odlade här innehåller därför låga halter selen jämfört med exempelvis USA och Japan där befolkningen får i sig omkring fyra till åtta gånger mer av detta näringsämne från kosten.
Upptag och intag av selen är något som uppmärksammats i media senaste tiden. I hälsomagasinet Kurera (#4/2019) berättar en selenforskare att många svenskar får i sig generellt sett låga mängder selen, dels för att de svenska jordarna är selenfattiga. Professorn hoppas på att fler studier på selen kommer att göras för att utvärdera vad selen kan ha för betydelse för folkhälsan.
Sköldkörteln behöver selen
Sköldkörteln är det organ som är ansvarig för att hålla vår ämnesomsättning i balans och den behöver selen för normal funktion. Selen är involverat i produktionen av sköldkörtelhormon som i sin tur påverkar ämnesomsättningen. Så mycket som en tredjedel av den totala mängden selen i kroppen finns just i sköldkörteln, vilket skvallrar om hur viktigt selen är för denna körtel.
|