Vegetabiliska omega-3-fettsyror
- Omega-3-fettsyror från alger och chiafrön
- Phytocaps gjorda av fermenterad majs, potatis och ärtor
- Innehåller inte cellulosa/hydroxipropylmetylcellulosa/HPMC
- Med EPA och DHA som bidrar till att bibehålla normal hjärn¹- och hjärtfunktion² samt en normal synförmåga¹
- Med ALA som bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer³
- Lämplig för vegetarianer och veganer
- Tillverkad under dansk farmaceutisk kontroll
Omega 3 Phyto
Innehåll per dagsdos: | 2 kapslar |
---|---|
Omega-3-fettsyror | 562 mg |
varav EPA | 62 mg |
DHA | 250 mg |
ALA | 250 mg |
¹ Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.
² Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA och EPA
³ Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 2 g ALA.
Produktfakta
Rekommenderad daglig dos:
2 kapslar. Rekommenderad daglig dos bör ej överskridas.
Lämplig för vegetarianer och veganer.
Kosttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.
Nettovikt: 60 kapslar = 48 g
Ingredienser:
DHA- och EPA-rik olja från mikroalgen Schizochytrium sp.
Chiaolja (Salvia hispanica)
Geleringsmedel: hydroxipropylstärkelse
Fuktighetsbevarande medel: vegetabiliskt glycerol
Stabiliseringsmedel: agar, karragenan, pektin (från äpple)
Renat vatten
Fuktighetsbevarande medel: sorbitol
Pulver från grönt te
Rödbetspulver
Förvaring:
Förvaras i rumstemperatur.
Bör ej förvaras i direkt solljus.
Förvaras utom räckhåll för små barn.
Vad är Omega 3 Phyto?
Omega 3 Phyto är ett veganskt alternativ till fiskolja. Varje kapsel innehåller 281 mg omega-3-fettsyror från vegetabiliskt ursprung. Fettsyrorna kommer från mikroalger och chiaolja. Mikroalgerna bidrar med dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA), medan chiaolja tillför alfa-linolensyra (ALA).
Kapslarna (Phytocaps) är Pharma Nords egenutvecklade vegetabiliska mjukgelskapslar, tillverkade från fermenterad majs, potatis och ärtor.
Om fettsyrorna i Omega 3 Phyto
Omega-3-fettsyror är livsnödvändiga, precis som vitaminer och mineraler. Fet fisk innehåller flera viktiga fettsyror och om vi äter lite fisk (eller ingen fisk alls) är det därför viktigt att få i sig dessa fettsyror på andra sätt. Olja från mikroalger i kombination med chiaolja är ett lämpligt alternativ.
Om Chiaoljan
Chiaolja framställs genom mekanisk pressning av chiafrön. Chiaväxten, som på latin heter Salvia hispanica, tillhör familjen mynta och kommer ursprungligen från södra Mexiko och norra Guatemala. Under optimala växtförhållanden kan den bli långt över en meter hög. Växten har ljuslila blommor, och dess små, ovala, gråbruna frön innehåller höga halter fettsyror.
Eftersom chiafrön innehåller höga halter fettsyror kräver extraktionen av oljan inga lösningsmedel. Istället kallpressas oljan och filtreras därefter för att avlägsna eventuella föroreningar.
Chiaolja innehåller över 60 % av den essentiella omega-3-fettsyran alfa-linolensyra (ALA).
Om algoljan
Kroppen kan till viss del omvandla ALA till till de viktiga omega-3-fettsyrorna EPA och DHA med hjälp av enzymer. Men det är fördelaktigt att även få i sig EPA och DHA i färdig form, exempelvis från algolja.
Mikroalgen Schizochytrium är en encellig alg som finns i kustområden i tropikerna och som livnär sig på organiskt material från bland annat nedfallna löv. Algerna producerar omega 3-fettsyrorna EPA och DHA från detta organiska material och innehåller därmed dessa viktiga fettsyror. Det EPA och DHA som finns i fisk har ursprungligen ackumulerats från denna typ av alger som fiskarna ätit. Algolja ger därmed samma hälsofördelar som fiskolja, men i veganvänlig form och utan smak av fisk.
Algoljan i Omega 3 Phyto produceras i EU genom en miljövänlig fermenteringsprocess där alger (icke-GMO) bildar omega-3-fettsyror. Därefter extraheras fettsyrorna från algerna genom centrifugering, detta betyder att lösningsmedel inte används. För att begränsa risken för oxidation går oljan igenom en patenterad process som bevarar smak, lukt, färg, utseende och inte minst – dess näringsinnehåll. Denna teknologi garanterar en stabil olja med bevarat näringsvärde.
Hälsopåståenden
EUs myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA) har utvärderat vetenskaplig dokumentation gällande positiv effekt på hälsan av olika verksamma ämnen. Följande hälsopåståenden är godkända:
- EPA och DHA bidrar till normal hjärtfunktion-
Minst totalt 250 mg EPA och DHA per dag. - DHA bidrar till att bibehålla normal syn.
Minst 250 mg DHA per dag. - DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion.
Minst 250 mg DHA per dag. - Intag av DHA bidrar till den normala utvecklingen av syn hos spädbarn upp till 12 månaders ålder.
Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 100 mg DHA. - Moderns intag av DHA bidrar till den normala utvecklingen av hjärnan hos foster och barn som ammas.
Information till gravida och ammande kvinnor: den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 200 mg DHA utöver det rekommenderade dagliga intaget av omega-3-fettsyror för vuxna, det vill säga 250 mg DHA och EPA. - Moderns intag av DHA bidrar till normal utveckling av ögat hos foster och spädbarn som ammas.
Information till gravida och ammande kvinnor: den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 200 mg DHA utöver det rekommenderade dagliga intaget av omega-3-fettsyror för vuxna, det vill säga 250 mg DHA och EPA. - ALA bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer.
Minst 2 g ALA per dag.