100 % växtbaserat vitamin D3 i veganska kapslar
- Små lättsvalda pärlor med 38 µg vitamin D3 från alger
- Kapslarna är gjorda av fermenterad majs, potatis och ärtor
- Innehåller inte cellulosa/hydroxipropylmetylcellulosa/HPMC
- D-vitamin löst i kallpressad olivolja för optimal absorption
- Vitamin D bidrar till normal funktion av immunsystemet
- Lämplig för vegetarianer och veganer
- Tillverkad under dansk farmaceutisk kontroll
D-Pearls Green 38 µg
Innehåll per dagsdos | 1 kapsel | % DRI* | 2 kapslar | % DRI* |
---|---|---|---|---|
Vitamin D | 38 µg | 760 %** | 76 μg | 1520 %*** |
* DRI: dagligt referensintag.
** 38 μg motsvarar 1520 IE vitamin D.
*** 76 μg motsvarar 3040 IE vitamin D.
Produktfakta
Rekommenderad daglig dos:
1-2 kapslar. Kapseln kan sväljas hel eller tuggas.
Rekommenderad daglig dos bör ej överskridas.
Lämplig för veganer och vegetarianer.
Kosttillskott bör ej användas som ett alternativ till
en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig
och balanserad kost och en hälsosam livsstil.
Nettovikt: 80 kapslar = 16 g
Ingredienser:
Olivolja
Ytbehandlingsmedel: hydroxipropylstärkelse
Fuktighetsbevarande medel: vegetabiliskt glycerol
Stabiliseringsmedel: agar, karragenan, pektin (från äpple)
Renat vatten
Vitamin D₃ (kolekalciferol från vegetabilisk källa)
Fuktighetsbevarande medel: sorbitol
Fettreducerat kakaopulver
Pulver från grönt te
Pulver från rödbeta
Förvaring:
Förvaras i rumstemperatur.
Bör ej förvaras i direkt solljus.
Förvaras utom räckhåll för små barn.
Vad är D-Pearls Green?
D-Pearls Green är en helt vegansk D-vitaminprodukt. De mjuka kapslarna är gjorda av fermenterad majs, potatis och ärtor och varje kapsel innehåller 38 μg vitamin D3 upplöst i kallpressad olivolja för bästa upptag. Eftersom D-Pearls är så små är de lätta att svälja, men de kan även tuggas.
D-vitaminet i D-Pearls Green har producerats av livsmedelsgodkända alger som odlas under kontrollerade förhållanden. D-Pearls Green innehåller dock inte delar av själva algerna utan renat vitamin D3 som algerna utsöndrat. Vitamin D3 från alger är kemiskt identiskt med vitamin D3 som kommer från lanolin och som vanligen används i kosttillskott med D3. Det är är alltså ingen skillnad på dem.
Däremot är det skillnad på D2 och D3. D2 (ergocalciferol) är oftast den främsta källan till vitamin D för vegetarianer och veganer och det kommer från växter och jäst. Forskning visar att vitamin D i form av D3 (kolekalciferol) mer effektivt höjer kroppens D-vitaminnivåer (Ref 1.).
Ref. 1. Shieh A, Chun RF, Ma C, Witzel S, Meyer B, Rafison B, Swinkels L, Huijs T, Pepkowitz S, Holmquist B, Hewison M, Adams JS. Effects of High-Dose Vitamin D2 Versus D3 on Total and Free 25-Hydroxyvitamin D and Markers of Calcium Balance. J Clin Endocrinol Metab. 2016 Aug;101(8):3070-8.
Säkerhet och kvalitet
Precis som alla Pharma Nords produkter tillverkas D-Pearls Green på Pharma Nords egna produktionsanläggning i Vojens i Danmark. Där tillverkar vi både läkemedel och kosttillskott, därför har vi möjlighet genomföra samma stränga kontroller som krävs för läkemedel även på våra kosttillskott. Både Pharma Nords kosttillskott och läkemedel granskas utifrån noggrant definierade rutiner, vilket betyder att man kan lita på att D-Pearls Green och resterande sortiment innehåller precis det som står på asken och är av högsta kvalitet.
Vad är D-vitamin?
Upptaget varierar mellan olika typer D-vitamin
Precis som alla vitaminer är D-vitamin livsviktigt för oss. D-vitamin är fettlösligt, vilket innebär att det behövs fett för att vitaminet ska tas upp effektivt i tarmen. Det finns flera typer av D-vitamin, de två viktigaste formerna är D2 (ergocalciferol) och D3 (kolekalciferol).
Tidigare trodde man att D2 och D3 var lika effektiva i kroppen men det har visats att D3 är 56-87 % (beroende på mätmetod) mer effektivt på att höja blodets D-vitaminnivåer. Dessutom leder D3 till att mer än tre gånger så mycket vitamin D lagras i fettvävnaden jämfört med D2 (Ref 2.).
Ref. 2. Heaney RP, Recker RR, Grote J, Horst RL, Armas LA. Vitamin D(3) is more potent than vitamin D(2) in humans. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Mar;96(3):E447-52.
De flesta av kroppens celler har D vitaminreceptorer, vilket är små strukturer på cellytan som aktiveras av vitaminet. Dessa receptorer är förklaringen till varför vitamin D har så många olika funktioner i kroppen, exempelvis:
- Bidrar till en normal funktion av muskler och immunsystem
- Är involverat i normal celldelning
- Hjälper till att bibehålla normalt skelett och tänder
- Bidrar till ett normalt upptag och nyttjande av kalcium och fosfor
Hur får man i sig vitamin D?
D-vitamin från solen
Solljuset är en mycket viktig källa till D-vitamin. Kolesterol i huden omvandlas nämligen till ett förstadium av vitamin D3 när vi får tillräckligt med solljus i rätt våglängd (290–315 nm). Detta förstadium måste sedan omvandlas (hydroxyleras) i levern samt njurarna för att bli till aktivt D-vitamin.
D-vitamin från solljus är en effektiv källa till D-vitamin. Men omvandlingen kan bara ske när solen står tillräckligt högt upp på himlen. Sverige ligger så pass långt norrut att vi bara kan bilda D-vitamin från solen på sommarhalvåret. D-vitamin lagras sedan i vår fettväv och detta lager används successivt när solen står för lågt. Kroppens D-vitaminlager räcker ett tag men oftast inte hela vintern. Därför måste vi också se till att få i oss vitamin D från kosten.
Din skugga visar om solen är tillräckligt stark
UV-index är ett mått som används för att mäta intensiteten av solens ultravioletta strålning. För att bilda D-vitamin i huden från solljus måste UV-indexet vara 3 eller högre. Här kan man ta hjälp av att titta på sin egen skugga. Om längden på skuggan är lika lång eller kortare än du själv är kan du bilda D-vitamin via huden. Om skuggan däremot är längre än dig bildas inte D-vitamin.
Kan alla bilda lika mycket vitamin D?
Utöver att vi inte kan bilda vitamin D från solen när den står för lågt på himlen finns det andra faktorer som minskar, och ibland till och med blockerar, produktionen av D-vitamin i huden. Exempel är kraftiga luftföroreningar, täckande klädsel, mörk hud, användning av solskyddsfaktor och en åldrad hud.
Vitamin D finns främst i animaliska livsmedel
Det är en utmaning att få i sig tillräckligt med D-vitamin uteslutande från vegetabiliska livsmedel eftersom de viktigaste kostkällorna till vitamin D kommer från djurriket, så som fet fisk, berikade mejeriprodukter och ägg.
Vegetarianer och veganer kan få i sig vitamin D från berikade vegetabiliska alternativ till mejeriprodukter.
Det finns också lite vitamin D i form av den mindre biotillgängliga formen D2 i vissa svampar. Livsmedelsverket rekommenderar kosttillskott med D-vitamin till flera grupper, bland annat till dem som inte äter fisk eller berikade livsmedel.
Viktigt för äldre
Åldrandet påverkar oss olika beroende på våra gener och vilken livsstil vi har. Med tiden slits kroppen ut och fungerar mindre effektivt, vilket är en naturlig del av att bli äldre.
Många av de funktioner vitamin D har i kroppen är särskilt viktiga för äldre och därför bör äldre personer vara extra uppmärksamma på att få i sig tillräckligt av vitaminet. Det gäller särskilt dem som inte spenderar tid i solen dagligen eller dem som inte äter en varierad och mångsidig kost. Livsmedelsverket rekommenderar alla över 75 år att ta kosttillskott med vitamin D.
Immunsystemet
Det blev tydligt att vitamin D bidrar till immunsystemets normala funktion när man upptäckte att olika vita blodkroppar, så som makrofager, dendritiska celler samt T- och B-lymfocyter är utrustade med D-vitaminreceptorer.
Vårt immunsystem brukar fungera som allra bäst när vi är i tonåren. När vi blir äldre blir immunsystemet mer sårbart för infektioner som det inte har stött på tidigare.
Benstommen
Vi har som mest benmassa någon gång kring 20 till 30 års ålder, det är detta som brukar kallas ”peak bone mass”. Sedan blir benmassan successivt lättare och mer porös. Från 40 års ålder förlorar män ungefär 0,5 % av sin benmassa varje år. För kvinnor är den årliga förlusten dubbelt så stor.
D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme och tänder. Det här beror på att D-vitamin hjälper till med upptaget av mineralet kalcium i tarmen. Kalcium, i sin tur, är inblandat i mineraliseringen av benen.
Muskelfunktionen
Även våra muskler behöver D-vitamin för att fungera normalt. Det här beror på att musklernas förmåga att dra ihop sig är beroende av kalciumjoner. D-vitamin ökar, som tidigare nämnt, upptaget av kalcium och bidrar på så sätt till normal muskelfunktionen.
När vi blir äldre minskar antalet D-vitaminreceptorer i muskelvävnaden. Detta resulterar i en gradvis förlust av muskelmassa och muskelstyrka. Hjärtmuskeln påverkas dock inte nämnvärt av detta.
Hälsopåståenden
EUs myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA) har utvärderat vetenskaplig dokumentation gällande positiv effekt på hälsan av olika verksamma ämnen. Följande hälsopåståenden är godkända:
Vitamin D
- Bidrar till normal funktion av immunsystemet
- Bidrar till normala kalciumnivåer i blodet
- Bidrar till att bibehålla normal benstomme och tänder
- Bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion
- Bidrar till normal absorption och användning av kalcium och fosfor
- Har en roll i processen för celldelning