Naturliga fiber från sockerbetor och citronskal
Kategori: Kosttillskott- Bra för tarmfunktionen
- Naturliga fibrer från sockerbetor och citronskal
- Extra högt fiberinnehåll: ca. 70 % kostfiber
- Både lösliga och olösliga fibrer
- Lätt att svälja
- Tillverkat under dansk farmaceutisk kontroll
Bio-Fiber
Innehåll per dagsdos: | 4 tabletter | 12 tabletter | %DRI* | |
---|---|---|---|---|
Kostfibrer | 1840 mg | 5520 mg | Ej fastställt |
* DRI = dagligt referensintag
Produktfakta
Rekommenderad daglig dos:
4-12 tabletter efter behov.
Rekommenderad daglig dos bör ej överskridas.
Lämplig för veganer och vegetarianer.
Kosttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.
Nettovikt: 120 tabletter = 87 g
Ingredienser:
Löslig och olöslig fiber från citrusskal och sockerbeta
Klumpförebyggande medel: polyvinylpyrrolidon
Fyllnadsmedel: mikrokristallinsk cellulosa
Klumpförebyggande medel: magnesiumsalter av fettsyror
Konsistensmedel: kiseldioxid
Ytbehandlingsmedel: hydroxipropylmetylcellulosa
Förvaring:
Förvaras i rumstemperatur.
Bör ej förvaras i direkt solljus.
Förvaras utom räckhåll för små barn.
Vad är Bio-Fiber?
Bio-Fiber är ett kosttillskott utan tillsatta näringsämnen. Varje tablett innehåller en balanserad mix av 460 mg naturliga, lösliga och olösliga vegetabiliska fiber. Fibrerna kommer från citronpektin och från sockerbetor och kompenserar för det relativt låga innehållet av fiber i moderna kosthållningar. Bio-Fiber är användbart i att stödja matsmältningen eftersom det förbättrar kroppens förmåga att bli kvitt avfall samtidigt som den ger stöd åt tarmen för tömning regelbundet och effektivt.
Svälj tabletterna med rikligt med vätska.
En balanserad kost bör innehålla både lösliga och olösliga fibrer. Bio-Fiber kombinerar dessa två typer av fiber i en tablett.
Vad är kostfiber?
Vad är kostfiber?
Kostfiber finns naturligt i många livsmedel. De tillhör den grupp av kolhydrater som vi inte alls, eller endast i liten utsträckning, kan smälta dvs. bryta ner till socker med hjälp av våra matsmältningsenzymer.
Lösliga fiber
Det finns två huvudgrupper av kostfiber: lösliga och olösliga fiber. Lösliga fibrer blir till en geléliknande massa när de blandas med vätskor och kan rymma upp till 15 gånger sin egen vikt. En kost som innehåller denna typ av fiber ger bulk till tarmen och saktar ner passagen av föda genom tunntarmen.
Olösliga fibrer
Olösliga fibrer kan också absorbera en del vatten, men inte lika mycket som lösliga. Olösliga fiber minskar den tid maten finns kvar i tarmen och precis som lösliga fiber ger de mer bulk till tarminnehållet. En del av fibrerna fungerar som näringsämnen åt den naturliga tarmfloran.
Vilka är de olika fibertyperna?
Cellulosa är en typ av kolhydrat som finns i växternas cellväggar och som människor inte kan smälta eftersom vi inte producerar enzymer som kan bryta ner det. Bra kostkällor till cellulosa är frukt och grönsaker. Cellulosa absorberar endast en liten mängd vätska.
Hemicellulosa är en osmältbar kolhydrat, precis som cellulosa. Tillsammans med pektin bildar hemicellulosa en matris som innesluter cellulosafibrerna i växternas cellväggar.
Pektin är en svårsmält kostfiber som finns i de flesta cellväggar. Det pektin som finns i omogen frukt är olösligt, medan det blir allt mer vattenlösligt i mogen frukt på grund av enzymer. Pektin används för att göra bland annat gelé.
Lignin anses inte vara en kolhydrat utan tillhör en separat grupp av ämnen. Innehållet av lignin i cellväggarna hos växter varierar. Lignin är det ämne som gör att trä är så hårt. Lignin är bokstavligen osmältbara.
Hälsopåståenden
EUs myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA) har utvärderat vetenskaplig dokumentation gällande positiv effekt på hälsan av olika verksamma ämnen. Följande hälsopåståenden är godkända:
Fiber från sockerbeta
-
Ökar avföringens volym
Mat, fiber och tarmflora
Den europeiska kosthållningen har förändrats avsevärt det senaste seklet. För 100 år sedan innehöll vår kost av mycket fullkorn med högt fiberinnehåll. Dessutom utgjorde frukt och grönsaker en väsentlig del av kosten. Fiberhalten i vår diet har minskat i takt med den ökande industriella raffineringen av mat, vilket leder till att dagens kosthållningar innehåller för lite fiber.
En normal tarm innehåller ungefär ett till två kilo tarmbakterier fördelat mellan 160 olika bakteriearter. Dessa tarmbakterier bryter ner hårdsmälta proteiner och kolhydrater från vår kost och de är därför beroende av fiber från vår kost. Maten vi äter är viktig för antalet och fördelningen av de olika bakteriearterna.
Förutom att bryta ner fiber från våra livsmedel utsöndrar tarmbakterierna olika signalsubstanser som påverkar vår ämnesomsättning, aptitreglering och vårt immunförsvar av lymfoidceller i tarmslemhinnan.