Innehåll per dagsdos: | 1 kapsel |
%DRI* |
|
---|---|---|---|
Vitamin E (D-alfa-tokoferol) | 290 mg α-TE | 2417% |
*DRI = dagligt referensintag
Produktfakta
Rekommenderad daglig dos:
1 kapsel dagligen för vuxna. Rekommenderas inte under graviditet eller för ammande. Rekommenderad daglig dos bör ej överskridas.
Kosttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.
Nettovikt: 60 kapslar = 43 g
Ingredienser:
Vitamin E (D-α-tokoferol i naturlig form)
Sojaolja
Gelatin (nötkreatur)
Fuktighetsbevarande medel: glycerol
Renat vatten
Förvaring:
Förvaras i rumstemperatur.
Bör ej förvaras i direkt solljus.
Förvaras utom räckhåll för små barn.
Vad är Bio-E-Vitamin?
Bio-E-Vitamin är mjuka kapslar som innehåller E-vitamin i form av d-alfa-tokoferol upplöst i olja. Oljan är en speciellt renad blandning av sojaoljor, helt fri från proteiner och östrogenliknande ämnen. E-vitamin är ett fettlösligt vitamin, Bio-E-Vitamin ska därför tas tillsammans med en måltid för bästa möjliga upptag i kroppen.
Vad är vitamin E?
E-vitamin är ett naturligt, fettlösligt vitamin som främst finns i vegetabiliska livsmedel. Vitamin E består av en grupp fettlösliga substanser som är uppdelade i tokoferoler och tokotrienoler. Detta vitamin förekommer främst i livsmedel som innehåller fett och de två vanligaste typerna av vitamin E är alfa- och beta-tokoferol. Alfa-tokoferol anses vara den mest aktiva formen. Vitamintillskott innehåller vanligen antingen dl-alfa-tokoferol eller d-alfa-tokoferol, och den senare är den naturidentiska formen av vitaminet.
Absorption och effekter av vitamin E
E-vitamin absorberas i tunntarmen tillsammans med fett. Absorptionen är inte fullständig och vid höga intag av vitamin E minskar den relativa absorptionen. Personer med en nedsatt förmåga att absorbera fett har även en minskad absorption av vitamin E från tunntarmen.
Skyddar mot oxidativ stress
Vitamin E transporteras i kroppen på samma sätt som fett (bundet till lipoproteiner) och distribueras till de flesta vävnader. Den fysiologiska effekten av E-vitamin tros hänga ihop med dess funktion som en antioxidant som skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. Konsekvensen av oxidativ stress är att omättade fettsyror härsknar. Vitamin E skyddar också vitamin A mot att förstöras. Behovet av vitamin E är proportionellt relaterat till intaget av fleromättade fettsyror.
Utsöndring av E-vitamin
Vitamin E är utsöndras troligen med gallan och därefter med avföringen. Vitamin E finns i bröstmjölk men har svårt att ta sig genom moderkakan.
Naturliga källor till vitamin E
Vitamin E finns främst i vegetabiliska livsmedel.
Utöver det innehåller lever en hel del vitamin E.
Andra naturliga källor till vitamin E är:
- Nötter
- Majs
- Ägg
- Ost
- Fet fisk
- Mjölk
Djupfrysning gör att det vitamin E som finns i livsmedlet förlorar sin effekt.
Hälsopåståenden
EUs myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA) har utvärderat vetenskaplig dokumentation gällande positiv effekt på hälsan av olika verksamma ämnen. Följande hälsopåståenden är godkända:
Vitamin E
-
Bidrar till att skydda cellerna från oxidativ stress