Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Sockerkulör | Brunt färgämne


  Sockerkulör är ett färgämne som används för att ge olika färg på olika styrkor av samma produkt och för att skydda mot ljus.

  Sockerkulör är ett av de mest använda färgämnena i livsmedel. Det är ett brunt färgämne som dels används för att förhindra att man som konsument oavsiktligt förväxlar kapslar med olika innehåll och styrka, men också för att skydda innehållet från solljus och därmed säkerställa kvaliteten på de aktiva substanserna under hela produktens hållbarhetstid.

  Sockerkulör framställs genom en kontrollerad värmebehandling av till exempel glukossirap, sackaros och/eller invertsockersirap och dextros med tillsatt ammoniak. Detta kallas sockerkulör enligt ammoniakprocessen. 

  2011 publicerade EFSA (European Food Safety Authority) en vetenskaplig bedömning av ämnet, som fastställde ett accepterat dagligt intag på 0,3 gram per kilo kroppsvikt. 

  Sockerkulör finns i exempelvis kola, såser, vin, choklad, glass, konfektyr och mörk öl.

  Pharma Nord har till stor del övergått till att använda fettreducerat kakaopulver istället för sockerkulör vilket betyder att sockerkulör endast finns i ett fåtal produkter. 

  Denna ingrediens går även under följande namn