Sök efter

  Sökresultat

  Avsluta

  Karragenan | Stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel


  Karragenan utvinns från rödalger och används som stabiliseringsmedel. 

  Karragenan utvinns från röda alger, inklusive en röd alg som kallas "Irish Moss" eller blomkålstång. Det är en kolhydrat som används som stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel och geleringsmedel. 

  Karragenan innehåller inget fett, kolesterol, natrium eller kalorier. I produkter som innehåller kakao förhindrar detta ämne kakaopartiklarna från att klumpa ihop sig. 

  Pharma Nord använder karragenan i de egenutvecklade veganska mjukgelskapslarna. Karragenan, tillsammans med andra ämnen som härrör från växter, säkerställer en högkvalitativ mjukgelskapsel som är gelatinfri.

  Sedan slutet av 1960-talet har det funnits kontroverser om karragenan och hälsoeffekter. Vissa djur- och in vitro-studier har föreslagit att karragenan kan utlösa inflammation, magsår och skada matsmältningssystemet.

  Denna forskning kan spåras tillbaka till en enda forskare. Man tror att denna forskare använde ett antal vetenskapligt tveksamma metoder för att uppnå förutbestämda resultat. Man tror bland annat att forskaren har blandat ihop karragenan med poligeenan.

  Andra opartiska forskare har inte kunnat replikera denna kritiska forskares resultat under kontrollerade förhållanden. Istället har aktuell forskning upprepade gånger visat att karragenan är säkert att använda som ingrediens i livsmedel. Som ett resultat har respekterade toxikologiexperter och FDA, i ett brev från 2008 till den kritiska forskaren, öppet motbevisat forskarens påståenden och tillsynsmyndigheter runt om i världen bekräftar säkerheten för karragenan och fortsätter att godkänna dess användning i livsmedel.

  Karragenan har E-nummer 407.