Sök efter

    Sökresultat

    Avsluta

    Citronsyra | Smakförstärkare och surhetsreglerande medel


    Citronsyra finns i citrusfrukter och ingår även i kroppens energiomsättning. Citronsyra används oftast som surhetsreglerande medel eller smakförstärkare.

    Citronsyra i låga koncentrationer stabiliserar pH-värdet och fungerar därför främst som surhetsreglerande medel. Citronsyra fungerar dessutom som antioxidationsmedel. Pharma Nord använder citronsyra i tandkräm eftersom ämnet hjälper till att minska mängden tandsten på tänderna.

    Citronsyra kan utvinnas från citrusfrukter, men detta är kostsamt och görs därför sällan. Istället produceras citronsyra med hjälp av jästsvampar som matas med sackaros (socker). Jästsvamparna filtreras bort och därefter tillsätts kalciumoxid, vilket ger kalciumcitrat. Därefter tillsätts svavelsyra vilket gör att citronsyra bildas. Kemiskt sett är citronsyra identiskt oavsett om det utvinns från citrus eller framställs av jästsvampar.

    Denna ingrediens går även under följande namn E 330