Pharma Nord   Hälsonytt
- till dig som vill ta ansvar för din egen hälsa
 

Stor studie med Q10 från Pharma Nord avslutad:
Epokgörande resultat i behandlingen med Q10 ger hopp för hjärtpatienter

 
 

Q-Symbio, en stor internationell studie på hjärtpatienter är nu avslutad, och studien har just publicerats i den ansedda tidskriften Cardiology Journal of the American College of Cardiology (JACC). Studien presenterades för första gången vid en stor kardiologkongress i Lissabon och blev därefter den mest citerade från kongressen.

Överläkare, dr. med., Svend Aage Mortensen från Rigshospitalet i Köpenhamn har varit undersökningsledare för studien, som genomfördes på sjukhus i Danmark, Sverige, Polen, Österrike, Ungern, Slovakien, Malaysia, Australien och Indien. Han ser Q10 som en del av den framtida behandlingen av patienter med brist på denna naturliga substans som kroppen själv producerar, men där produktionen minskar med åldern.

 
 

JACC:s beslut att publicera studien är enligt Dr. Mortensen epokgörande. Det är en av de mest inflytelserika tidskrifterna för kardiologer, och valet visar att tidskriften lagt stor vikt vid de exceptionella resultaten med Q10-behandling.

Pharma Nord producerar coenzym Q10 i form av läkemedlet/kosttillskottet Bio-Qinon Q10, ett preparat för att förebygga och behandla Q10-brist. Som kosttillskott finns det i svenska hälsobutiker och på apotek.

Professionella väljer Bio-Qinon Q10:
Forskarna valde att använda Q10 från Pharma Nord i Q-Symbio studien, eftersom Pharma Nords Q10 under många år varit den officiella referensprodukten för den internationella coenzym Q10- organisationen och har använts i över 100 publicerade vetenskapliga studier. Produkten har alltså visat god biotillgänglighet och effekt, och samtidigt har säkerhetsdata samlats in under nästan 25 år.
 

Få samma typ av Q10 som används i studien: Ubiquinon
Q10 finns i två aktiva former, den oxiderade ubiqinon och den reducerade ubiqinol. Båda formerna finns i mitokondrierna, cellernas energifabriker. Här växlar Q10 kontinuerligt mellan dessa två former, och denna egenskap är väsentlig för Q10:s effekter i kroppen.

 

Pharma Nords Q10 upplöses i olja och värmebehandlas på ett speciellt sätt, så att Q10-kristallerna upplöses helt vid kroppstemperatur och ger en enhetlig (homogen) blandning, som kroppen lätt och enkelt tar upp när man sväljer en kapsel Q10 från Pharma Nord.

Det är oväsentligt vilken form man intar, för kroppen kommer fortfarande att omvandla oxiderat Q10 (ubiqinon) till den reducerade formen (ubiqinol). Hittills har nästan all dokumentation på effekt och säkerhet utförts på den aktiva, oxiderade formen, ubiqinon, vilket också är anledningen till att det var just den som överläkare, Dr. Mortensen, valde att använda i Q-Symbio-studien. De två formerna av Q10 har olika uppgifter i kroppen. Det är en missuppfattning att den ena formen skulle vara mer aktiv eller bättre än den andra. Den aktiva formen av Q10, som vi producerar i levern, är oxiderat ubiqinon. Q10 från vår mat är också ubiqinon. Egentligen förändras den oxiderade formen ubiqinon till ubiqinol redan då den upptas från tarmväggen.

Klicka här för att läsa mer om Pharma Nords Q10